НОВИНИ

БСК с остра позиция за търга на "Булгаргаз": Докога ще се държим като най-богатата държава в ЕС?

бск остра позиция търга булгаргаз докога държим богатата държава
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 12.08.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Българската стопанска камара излезе с остра позиция по повод търга, насрочен от "Булгаргаз" за покупка на количества втечнен природен газ.

Според писмото, подписано от председателя на БСК Добри Митрев (на снимката), "продължават скандалните действия при осигуряването на природния газ".

От камарата посочват, че началната цена на обявения от "Булгаргаз" търг е 380 лв./MWh, докато индустрията, топлофикациите и домакинствата и в момента изнемогват при цени от порядъка на 300 лв. По думите им такива цени няма да могат да се компенсират от азерския газ.

КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 60%

Според БСК, ако взимахме заявените количества от "Газпром експорт", при настоящите цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh. "Вместо това, ние търсим газ неизвестно от къде на цени 1,5 пъти по-високи!", пишат от Камарата.

"Подобни действия са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства – от малката хлебопекарна до знакови предприятия. Поставят под въпрос топлото и светлото на българина и рискуват стабилността на цялата енергетика. Политици и брокери се упражняват ежедневно в публичното пространство, че нямаме нужда от газ, че пазарът бил свободен и прочее. Газът е "футболът" днес – всички разбират от него. До онзи ден ни обещаваха четири пъти по-евтин газ. И в август е два пъти по-скъп спрямо април. А зимата идва утре. Докога ще се държим като най-богатата държава в ЕС?", питат от БСК

Камарата настоява тези действия да бъдат прекратени, а Министерският съвет и кризисният щаб да "преустановят хаоса и да започнат да вземат национално отговорни решения".

Цялата им позиция можете да видите тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в Лас Вегас заради проливните дъждове
Наводнения в Лас Вегас заради проливните дъждове
Димитър Илиев тренира с деца от школата на Локомотив Пд
Димитър Илиев тренира с деца от школата на Локомотив Пд