НОВИНИ

КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 60%

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:57, 12.08.2022 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
Бизнес
август кевр обяви решението цената газа
Слушай новината

Природният газ поскъпна с 60% или с повече от сто лева за мегаватчас. Това реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране.

Решението е в сила със задна дата - от 1 август. От "Булгаргаз" все още не са обявили публично прогнозата си за септември, но от думите на служебния енергиен министър става ясно, че е договорен природен газ на "доста добра цена". По-късно енергийният регулатор обяви предложението на "Булгаргаз" - газът да поскъпне с допълнителни 6% през септември.

С новото поскъпване на газа, цената се увеличава 11 пъти от началото на 2021 години и над 5 пъти за последните 12 месеца, показват данните на "Булгаргаз". От КЕВР обясняват, че при изготвяне на новата цена са взели под внимание цените, по които "Булгаргаз" купува синьо гориво.

КЕВР е длъжна да гарантира, че утвърдената цена на природния газ ще възстанови икономически обоснованите разходи за дейността на "Булгаргаз". Друг основен законов принцип, от който Комисията се ръководи, е ценовото решение да осигурява баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите като създава предпоставки за енергийни доставки при минимални разходи.

От регулатора настояват "Булгаргаз" да положи максимални усилия, за да осигури следващите месеци.

"Търсим най-евтините доставчици на газ. Беше обявен търг, който приключи успешно за недостатъчните количества за септември, цената е доста добра", каза Румен Христов, служебен министър на енергетиката.

Министърът официално обяви и името на американската компания, с която се водят преговори.

"В момента водим преговори с достатъчно компании, както знаете включително и със "Шиниър" (Cheniere) за октомври, ноември и декември. Когато договаряме количества, ние гледаме и цената. Аз ако договоря газ на цена три пъти по-висока, всички в цялата страна - имам предвид не хората, които тук само протестират - всички училища, всички хора по градовете и селата, готови ли са да купуват скъп газ? Защото такъв може да осигурим в неограничени количества", коментира Христов.

БСК с остра позиция за търга на "Булгаргаз": Докога ще се държим като най-богатата държава в ЕС?

Общата тенденция за цените обаче не е оптимистична, очаква се увеличението да продължи, смятат анализатори.

"Оттук насетне следва продължение на тази тенденция, цените са обвързани с международните пазари. Естествено, когато те се увеличават, се увеличават и при нас. Същото се отнася и за договора с "Газпром", който е обвързан с борсови компоненти и когато цената се увеличава се увеличава и тази цена, видяхме го до април", заяви Калоян Стайков.

А потребителите вече изнемогват. Голяма част от град Куклен е газифициран. Стефан Апостолов е пенсионер. Още от 2014-а година си води и статистика какво плаща за потреблението на газ и какво е увеличението.

"Всяка година малко по малко се увеличава, както всяко нещо, така и газа. Шоковото увеличение дойде, даже и не толкова шоково, през предната година. Аз тук си водя някакви сметки, от 500 лева, колкото съм плащал за три-четири месеца първите години. През миналата година имам около 800 лева, значи двойно горе-долу. При тази цена, която идва - някъде около 1800 до 2000 лева, много трудно ще се издържи, въпреки че, сме двама човека. Пенсиите са горе-долу около 1700-1800 лв. за двамата, но то ще отиде само за газ", обясни Апостолов.

Въпреки компенсациите от държавата, за да оцелеят при тези доходи, хората виждат като решение да намаляват потреблението, въпреки че ще стоят на студено.

Репортери: Цветелина Катанска, Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителят на газовата връзка с Гърция пред Радев: В рамките на август ще изпълним всичко от наша страна
Строителят на газовата връзка с Гърция пред Радев: В рамките на август ще изпълним всичко от наша страна
Започва изграждането на нова детска градина в софийското село Мировяне
Започва изграждането на нова детска градина в софийското село Мировяне