НОВИНИ

Газовата криза: Затварят производства заради липса на гориво

bnt avatar logo
от БНТ
20:19, 11.08.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Бизнес
Слушай новината

Най-големите индустриални предприятия, потърпевши от скока в цените на природния газ у нас, са заводите от химическата и стъкларската промишленост, както и тези в металургията. В единствения торов завод у нас, в който се произвежда амоняк, принудително спряха производството, а 61 от работниците вече са освободени. Какво предлагат големите индустриалци и представители на средния бизнес, за да оцелеят в тази ситуация - вижте във видеото.

Торовият завод в Димитровград е един от най-големите работодатели в региона. За да работят мощностите тук, природният газ е не само енергоносител, но и основна суровина за производство на амоняк.

"12 100 мегаватчаса на ден са ни необходими, което при цена от около 300 лева, означава над 3 600 000 с ДДС или над 120 млн. на месец", каза Мирослав Иванов - изпълнителен директор на "Неохим".

"Ние не можем да работим с по-малка консумация, при нас няма как да получаваме 15 процента по-малко природен газ, защото тогава инсталациите трябва да спрат", обясни Стефан Димитров - изпълнителен директор на "Неохим".

В контролната зала, от където се управлява цялото производство на амоняк, обикновено работят 12 служители. В момента няма никой, защото производството е преустановено на този етап. Една част от служителите са в отпуск, а другите са пренасочени към други дейности.

Тази година плановият ремонт е започнал по-рано от предвиденото.

"Нашите планове бяха през август да продължаваме да произвеждаме своята продукция в следствие на неяснотата какво се случва с цените на енергоносителите, ние бяхме принудени и сме освободили 61 души. В момента персонала е 641 души, което е близо 10%", каза Стефан Димитров - изпълнителен директор "Неохим".

Според ръководството на предприятието държавни компенсации подобни на схемата с електроенергията единствено ще помогне за запазване на работните места, но не и да се правят инвестиции. Генералното решение според тях е сключването на дългосрочни договори поне за година напред или подновяване на доставките по съществуващите такива с "Газпром експорт". Друга алтернатива може да бъдат доставки от Алжир или договори за втечнен газ. Малките предприятия също предлагат решение.

"Първата необходимост ни е да имаме яснота ще има ли газ или не, до кога и на каква цена, и второ - ако ние трябва да преоборудваме, да облекчат всички действия и мерки за бързото инсталиране или узаконяване на инсталациите", каза Николай Жеков - собственик на цех са конфитюри.

И докато във фабриката за конфитюри в Стряма могат да минат на друго гориво, то в димитровградския завод това е невъзможно. Затова очакват конкретни решения от страна на държавата следващата седмица, когато ще имат среща с експертите.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност за хората и населените места заради големия пожар в Сакар планина
Няма опасност за хората и населените места заради големия пожар в Сакар планина
Волейболистките до 19 години без шансове за финалната четворка на Балканиадата в Румъния
Волейболистките до 19 години без шансове за финалната четворка на Балканиадата в Румъния