НОВИНИ

БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева заради случилото се с майките от "Системата ни убива"

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:50, 17.09.2020
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Депутате продължават да разглеждат промените в Изборния кодекс. Заради случилото се вчера с майките от "Системата ни убива" от БСП за България в декларация поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. От ДПС също поискаха оставката на Караянчева. А тя отговори, че няма да я подаде.

"Искаме оставката на Цвета Караянчева сега и веднага", заяви Антон Кутев от "БСП за България".

Отново с крехък кворум от 123-ма депутати Народното събрание започна работа днес.

"Вече трети месец има протести по улиците на София. Защо протестират гражданите - защото смятат, че корупцията раздира държавата. Убедени са, че живеят в тежки и несправедливи неравенства, не могат за живеят със здравната система, която имат. Аз оправдавам техните протести. Опитват се да въздействат с методите, които имат. Улицата ни казва в момента, че тази власт е нелепа, компрометирана и некомпетентна. Гражданите искат избори. Част от тях влязоха във фоайето, което е достъпно. Това, че хора не могат да влизат говори зле. В Народното събрание няма народ, а само депутати. Ако граждани и медии не могат да стигнат до деловодството, значи че НС има проблем", каза Кутев.

"Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната в НС да се окаже политически фактор. Това дете само преди 2 години стоеше вътре в залата. Резултатът от това беше няколко приети закона. Днес те нямат достъп. Първо нямат физически достъп - защото количката не може да стигне. Дори тук до пулта не може да стигне депутат с увреждане. По-тежко е, че преди две години можеха да са в залата, а сега не могат да стигнат до тоалетната на НС", продължи той.

"Това вчера беше опит за физическо издевателство. Сигурно знаете колко бедни и нещастни са хората. Надявам се, че това е последният път, в които тоалетната в НС е политически фактор", категоричен бе Кутев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева определи вчерашната ситуация като "категорична провокация".

"Днес колегите от БСП си правят пиар. Едно младо момче беше използвано. То можеше да си е вкъщи. Предвид ситуацията на COVID, това дете беше под пряка опасност от зараза. Защото и хората около него не бяха с маски. Госпожа Манолова се опитва да се възползва от системата ни убива, за да внесе нов пулс в образа си", каза тя и допълни:

"Категорично заявявам, че аз не съм човекът, който се занимава с пропускателния режим. Викат оставка. Четете заповедите на здравния министър. Достъпът до външни лица се извършва по заявка за достъп до съответната комисия. Вчера получихме писмо от майките. Те предлагат в него среща в сградата на НС от 16 до 18 септември. Винаги съм влизала в диалог, но няма да разговарям с Мая Манолова и хората ѝ. Има нормален достъп до деловодството. Това, което каза Кутев, са внушения. Наше задължение е да защитим администрацията, депутатите и журналистите. Преди две години, когато можеше да се влиза в НС - сам казахте, че доста средства са дадени. Но тогава нямаше опасност да се заразят с COVID-19. Ако искахте да решите проблемите - нямаше да го правите от тази трибуна, нямаше да вкарвате темата за тоалeтната. В това НС има правда. Относно кадрите, които се показват, че хората вътре са били бити - няма такова нещо. НСО има видеа. Ако искате да оглавявате протестите, те са вън. Аз лично оставка няма да дам. Може ли някой да отрече, че месеци палатките на майките са вън и никой не ги е пипнал. Една неуспяла кметица се опитва да си вдигне рейтингите и една парламентарна група иска да се залепи за протестите", каза Караянчева.

"Допуснахте патос на Караянчева от тази трибуна. Госпожо Караянчева, вие добре знаете, че заявихме още на 3 септември - ако разбирате какво правите с вашето бездействие и действия, ще си подадете оставката", бе категоричен Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София срещу островитяни, ако победи БАТЕ в Лига Европа
ЦСКА-София срещу островитяни, ако победи БАТЕ в Лига Европа
Върба бе приет по спешност в болница
Върба бе приет по спешност в болница