НОВИНИ

БСП поиска извънредно изслушване на Кирил Петков и на шефа на ДАНС

Николай Минков
от Николай Минков
16:01, 29.06.2022 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
парламентът свали ветото северна македония спрямо френското предложение
Слушай новината

Филип Попов от "БСП за България" поиска извънредно изслушване в рамките на днешното парламентарно заседание при закрити врата на премиера Кирил Петков и на шефа на ДАНС Пламен Цончев заради решението да се гонят руски дипломати.

ИТН: БСП постъпва правилно, Кирил Петков не става за премиер

"Подкрепям предложението, но закритото заседание да стане от 18 до 20 часа, тъй като всички ни убеждавахте, че бюджетът е най-важен и че ако не се приеме виновна ще е опозицията. Апелирам до 18 часа да работим по бюджета, а след 18 да заседаваме по проекта на БСП - изслушване на премиера и на председателя на ДАНС", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Андрей Гюров: Ще направим всичко възможно да се излъчи правителство в този мандат

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" предложи компромисно решение.

"Имаше желание да работим до 20 часа по бюджета. Имаме важни точки, включително помощите за тока на бизнеса. Да се стегнем и в 20 часа да направим извънредно заседание", каза Андрей Гюров.

"Когато предложението стигне писмено до мен, ще реша дали да го включа тази седмица", обяви председателят на парламента Мирослав Иванов.

Христо Иванов: По моя информация има решение на МС за руските дипломати от 18 май

"БСП за България" сме внесли по надлежния ред искането в Народното събрание, писмено, така че трябва да го подложите на гласуване. Изпълнете правилника", каза още Георги Свиленски от БСП.

Скандалите дали да бъде изслушан премиерът и шефът на ДАНС продължиха.

Ива Митева: Призовавам ви да приложите Конституцията - чл. 83 ал. 2 и правилника на НС и да предложението на БСП за изслушване на премиера. Много ви моля да изпълните Конституцията и да поставите на гласуване това предложение. Ал. 5 от правилника гласи при изключителни случаи. По-голяма изключителност от това няма“.

Мирослав Иванов - председател на НС: Правилникът посочва какъв е редът и аз посочих какъв е редът. Не съм се отметнал от ангажимента си да подложа искането на БСП на гласуване. Нека да проверя дали могат двете лица да дойдат, в колко часа или пък утре“.

Десислава Атанасова: „Г-н председател, преди малко имах процедура да определим час. Аз предложих 18 ч., за да може лицата да се подготвят да присъстват в зала и през това време да бъдат уведомени и вие нарушавате разпоредбата на Конституцията, не ни изненадва изобщо. Във вашата група това е рецидив. Казвам Ви го отговорно. Преди малко ви предупредих, че подхождате неформално към предложението на друга парламентарна група, която е мотивирала искането си писмено. Постъпете разумно. Нека в 18 ч. да започне изслушването на закрито заседание, а дотогава да гласуваме текстовете от бюджета. В противен случай рискувате да няма ред в залата, и второ - серия от процедури на парламентарните групи, и трето - рискувате да провалите гласуването на държавния бюджет. Проявете разум. Насрочете изслушването за 18 ч.

Мирослав Иванов, председател на НС: „Не нарушавам Конституцията. Напротив. Ще се произнеса по искането и евентуално ще го подложа на гласуване. Нека да изгласуваме тези параграфи от бюджета за 20 минути, които сме започнали и тогава ще го подложа на гласуване. Ако за вас бюджетът е приоритет, тогава не губете парламентарно време в процедури“.

Тошко Йорданов, ИТН: „Вие сте пръв сред равни и не можете да казвате какво да правим. Залата иска да гласува нещо. Нарушавате Конституцията, в същото време ни казвате какво да правим“.

Мирослав Иванов: „Това е точка от дневния ред и тя може да се включи само по инициатива на председателя“.

Иван Ченчев, БСП: В 15:30 ч. сме внесли предложението в деловодството. Мина 1 час и мисля, че имате основание да го включите за гласуване. Никой не се налага на никого. Трябва да вземете решение и отговорно да изслушаме премиера и шефа на ДАНС от 18 ч. Има достатъчно време да се подготвят лицата“ .

Миросалва Иванов: „ Преди 30 минути ми бе докладвано искането и ако не губихме време в процедури, въпросът щеше да бъде решен“.

Филип Попов, БСП: „Аз ще се позова на чл. 83 ал. 2 на Конституцията, според която всеки българин е длъжен да се яви при искане в пленарната зала на парламента. Заявявам, днес в 18 ч. премиерът и шефът на ДАНС да дойдат в пленарна зала. Моля да им се обадите и те да се явят в НС“.

Йордан Цонев, ДПС: Да успокоим тона. Очевидно всички искат изслушването. Това не е приумица на парламентарните групи, това е безпрецедентен случай в условията на дипломацията въобще и целият народ е настръхнал. Ние трябва да имаме информация. Дали имаме отговорност за приемането на бюджета, държа да ви кажа, че ако опозицията нямаше отговорност, нямаше да има бюджет. Не слушайте бившия председател на НС, защото той си отиде заради подобна процедура. Скри премиера и т.н., да не ви припомням. Упражнете правото си без да го питате до 20 мин. какво може да направи, в интерес на народа и го извикайте“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар избухна в къща в благоевградското село Изгрев
Голям пожар избухна в къща в благоевградското село Изгрев
Автомобил се подпали на възлов булевард в Бургас
Автомобил се подпали на възлов булевард в Бургас