НОВИНИ

БСП спират преговорите с ПП за кабинет, призовават Радев да свика КСНС заради руските дипломати

бсп спират преговорите кабинет призовават радев свика кснс заради руските дипломати
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 29.06.2022
5801
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

БСП спира преговорите за кабинет с "Продължаваме промяната" заради решението на премиера Петков да експулсира 70 дипломати и служители на руските консулски служби у нас. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

"Стопираме всякакви преговори с ПП за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. То е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието му", заяви Корнелия Нинова.

Нинова: Отзоваването на руските дипломати е безпрецедентен акт, БСП не е съгласна с това решение

БСП ще се върнат на масата за преговори единствено ако ПП предложат кабинет с друг кандидат за премиер. Тя е категорична, че решението за дипломатите е взето еднолично от премиера Кирил Петков и не е обсъждано на Министерски съвет.

"Всеки, който реши, че има такова решение, като например вицепрезидентът Йотова, да излезе и да го докаже", призова Нинова.

БСП ще настоява в пленарна зала за закрито заседание и изслушване на председателя на ДАНС.

"От много години БСП се бори за правова държава, за сила на институциите и за върховенство на закона. Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Настояваме за закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на г-н Петков".

Тя призова президента Радев да свика спешно Консултативен съвет по национална сигурност.

"Изказването му от сутринта е изключително тревожно - ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата", заяви Нинова.

Тя подчерта, че докладите на ДАНС се пращат на президента, премиера и председателя на НС. Добави още, че шефът на ДАНС се назначава от президента и не може последният да не знае за въпросната информация.

"По публичната информация се касае за шпионаж, който засяга националната сигурност. Най-уместно е президентът веднага да свика КСНС".

Остри реакции в парламента след изгонването на 70 руски дипломати

Нинова подчерта, че за пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, сериозно засягащи националната политика.

"Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили да променим България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Oткриха 12-годишно момиче, избягало от социален дом в Дупница
Oткриха 12-годишно момиче, избягало от социален дом в Дупница
Силна буря в Козлодуй изкорени дървета и предизвика материални щети
Силна буря в Козлодуй изкорени дървета и предизвика материални щети