НОВИНИ

Остри реакции в парламента след изгонването на 70 руски дипломати

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:05, 29.06.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Остри реакции в Народното събрание, след решението за изгонване на 70 руски дипломати от България. Единствено от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" подкрепят решението на премиера Кирил Петков.

Все още не е ясна позицията на БСП, които днес събират парламентарната група и Изпънителното бюро на партията, за да решат дали остават в коалицията.

Пленарният ден започна с остра декларация от лидера на "Възраждане".

"Действията на премиера са грубо погазване на Конституцията, за което той носи персонална лична отговорност и ако бяхме правова държава с действащ независим главен прокурор, днес той щеше да влезе в правомощията и да поиска поставяне на премиера под запрещение. Не знам дали осъзнавате, че Кирил Петков е опасен за България. Очевидно обсебен от мания за власт е готов да направи всичко, за да се задържи на поста, на който все още е", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

Костадинов определи като национално предателство изгонването на руски дипломати

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви, че решението не е взето еднолично.

"Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май прилагането на принципа за пропорционалност по отношение на състава на дипломатическите мисии, и нещо повече - той е политически подкрепен от ДБ. Ние много дълго време сме настоявали за това решение и от тази гледна точка е обсъждано и в коалиционния съвет, има и се ползва с нашата настоятелна подкрепа. Смятаме, че това решение е закъсняло, но правилно и в този смисъл, ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това е т.нар. представители на "Възраждане".

Службите да продължат нататък с разследванията, призова Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Напоследък се появяват и съмнения за това, че по високите етажи на българската власт вече от кабинета в оставка има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси. По-специално да пазят интересите на "Лукойл". Днес дизелът по бензиностанциите вече е 4 лева, абсолютно безпричинно, без да е свързано с каквито и да било пазарни механизми", коментира Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се това решение да е обмислено и като мащаби, и като последствия

Според "Има такъв народ" решението е взето от премиера във влака напът за Киев.

"Проблемът е в подхода на министър-председателя, който вече е бивш. В самосиндикалния подход - там е проблемът. За да сравним двете ситуации, мога да ви уверя, че решението на Кирил Петков за тези дипломати е същото като с ареста на Борисов - никой не знаеше, че ще го арестуват. Снощи коалиционните партньори не знаеха, че е взел такова решение. Ами какъв е отговорът на БСП - не станаха ли много червените линии в един такъв момент? Нали те казват, че заради нас няма комуникация в коалицията, пък сега никой не знае какво ще прави един премиер в оставка", коментира Станислав Балабанов от ИТН.

Правителството в оставка има всички правомощия на редовно правителство, подчерта Димитър Гочев от "Продължаваме промяната".

"Освен това, когато има има данни от службите и от външно министерство, че тези лица е в интерес на България да бъдат изгонени, е по-скоро технически въпрос, че те биват изгонени. Просто тук няма и толкова голяма възможност за политическо решение и маневриране".

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еди Хърн: Загубилият мача Пулев - Чисора трябва да се пенсионира
Еди Хърн: Загубилият мача Пулев - Чисора трябва да се пенсионира
Елена Гунчева няма да напуска парламента, става независим депутат
Елена Гунчева няма да напуска парламента, става независим депутат