НОВИНИ

СЕМ не успя да избере генерален директор на БНТ

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:00, 29.06.2022 (обновена)
9234
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Слушай новината

Съветът за електронни медии не успя да избере генерален директор на Българската национална телевизия след три последователни гласувания. Нито един от кандидатите не успя да събере необходимите поне три гласа от членовете на Съвета.

Това означава, че сегашният генерален директор Емил Кошлуков остава изпълняващ длъжността до обявяването на нова процедура.

"Това е прецедент, но законът ни позволява да закрием процедурата. Благодаря на колегите, че демонстрираха своята независима позиция и доказаха, че СЕМ ще остане независим регулатор. Глупост е да извършваш едни и същи действия и да очакваш различен резултат от това. Трябва да подходим с принципи и приемственост. Още на следващото заседание ще обявим процедура", заяви председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Кандидатите за поста бяха осем - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. През последните два дни СЕМ изслуша концепциите им за развитие на обществената телевизия.

Акценти от събеседванията с всеки от кандидатите може да видите ТУК и ТУК

Съветът за електронни медии не успя да избере генерален директор на БНТ при първото гласуване. Членовете на регулатора очертаха проблемите и предизвикателствата пред БНТ, свързани с финансирането, отчетността и прозрачността, модернизацията, привличането на аудитория, необходимостта от реформи.

  • Емил Кошлуков получи 1 глас "за" и 4 гласа "против".

  • Венелин Петков получи 1 глас "за" и 4 гласа "въздържал се".

  • Ирина Величкова получи 1 глас "за", 2 гласа "против" и 2 гласа "въздържал се".

След едночасово заседание Съветът за електронни медии проведе второ гласуване и отново не избра кандидат. Симона Велева направи ново предложение - Сашо Диков. Резултатите от гласуването бяха следните:

  • Емил Кошлуков: 1 глас "за" и 4 гласа "против"

  • Венелин Петков: 2 гласа "за", 3 гласа "въздържал се"

  • Сашо Диков: 2 гласа "за", 3 гласа "въздържал се"

На третото заседание членовете на СЕМ препотвърдиха гласовете си:

  • Емил Кошлуков: 1 глас "за" и 4 гласа "против"

  • Венелин Петков: 2 гласа "за", 3 гласа "въздържал се"

  • Сашо Диков: 2 гласа "за", 3 гласа "въздържал се"

След като и третият избор не излъчи генерален директор, Пролет Велкова коментира:

"Не се гордея с това. СЕМ не придобива авторитет. Не правим добра услуга на СЕМ, БНТ и обществения интерес. Днес си припомних един слух, че няма да има избор на генерален директор, защото е по-добре да остане Кошлуков. Аз се възмутих от това, но ето - виждаме, че се случва това. Това е силно симптоматично и ме навежда на един въпрос доколко са автономни нашите гласове. Имаше искане от интелектуалци - подписка от хиляди, която настояваше да не допуснем до процедурата Емил Кошлуков, и казахме, че трябва да действаме по съвест и си казахме, че не трябва да го допускаме. Решихме да се консултираме с юристи и те ни посъветваха да не предприемаме този ход, защото той щеше да обжалва. Обръщам внимание на факта, че ние бяхме склонни да обмислим този вариант и тези основания бяха, че можеше да гласуваме нужното внимание да не го допуснем. Предстои той да управлява телевизията до следващ конкурс, а може би още по-напред. Задават се избори, политическият натиск е голям. Искам да изразя съчувствие, госпожо Наплатанова."

- Габриела Наплатанова: Благодаря за съчувствието. Оставам на позицията си.

- Соня Момчилова, председател на СЕМ: Вие оттеглихте още тогава искането да не допуснем Емил Кошлуков. Ние не сме тук да правим услуга. Пилатовският подход да изберем някого, защото трябва да има избор, не го одобрявам. Вие, госпожо Велкова, се опитахте да окажете натиск.

- Галина Георгиева: Новият състав на СЕМ не произведе избор.

- Соня Момчилова: С което аз се гордея.

"Всички кандидати отстъпваха по някои от критериите - професионална и организационна компетентност. За мен най-подходящ би бил Венелин Петков. Показа как би бил двигател на промяната, да се спре зависимостта от изпълнителната власт. Познаваме се от 22 години. Аз съм длъжна да се въздържа в този избор", заяви Габриела Наплатанова, член на СЕМ.

"Стигнах до решението, че между всички кандидати може да отговори на тези предизвикателства Венелин Петков - смели цели БНТ да е двигател в медийната среда. Да превърне БНТ във водеща в информацията и киното, да привлече и младите, да създаде управленска и организационна структура. Да се приключи с дублирането на функции. Да изгради новинарски екип, да засили разследващата журналистика", заяви Пролет Велкова, член на СЕМ.

"Виждам, че имаме засега две предложения. Ние сме петима членове, важно е да изберем генерален директор - това значи компромис и диалог. Имаме нужда от диалог", каза Симона Велева, член на СЕМ.

"Юнакът, който ще събуди спящия великан, не го видяхме в тези два дни. Трябва да бъдем деликатни и внимателни, когато правим избор на такъв човек в наши дни, защото времето е сложно. СЕМ дължи много и на вас, зрителите. Надявам се, че ще охрабреят. И вярвам, че ще го видим, ако не скоро, то поне в следваща процедура. Въздържанието е по-почтеният избор", каза Соня Момчилова, председател на СЕМ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълния подпали банциг в Кюстендилско
Мълния подпали банциг в Кюстендилско
ВАС потвърди отмяната на част от исканията за отстраняване на главния прокурор
ВАС потвърди отмяната на част от исканията за отстраняване на главния прокурор