НОВИНИ

БСП при Румен Радев: Няма да подкрепим първия мандат, времето за преговори е изгубено

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:57, 16.11.2022 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

БСП няма да подкрепи ГЕРБ за първия мандат. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите с президента Румен Радев. Ако бъдат поканени, социалистите ще участват в разговорите за втория мандат на "Продължаваме промяната".

По време на разговорите на "Дондуков" 2 основните теми бяха бюджетът, социалната подкрепа през зимата, както и сделките с военните самолети.

Съставяне на кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята за загубено времето,което президентът Румен Радев дава на политическите сили да търсят работеща формула за излъчване на правителство. Обяви и позицията на БСП за подкрепа за кабинет при връчването на мандатите .

"Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, това е ясна, категорична позиция. Втори мандат на ПП, ако те ни поканят, ще участваме, ние с тях постигнахме добри неща в правителството, удовлетворени сме в социалната политика, която това правителство реализира".

Нинова коментира, че времето за консултации се използва за взаимни обвинения между първите две партии.

"Смятаме, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат, така че колкото по-бързо се случи, толкова по-бързо ще започнат и разговорите", посочи тя.

Радев припомни, че Конституцията не обвързва президента със срокове за провеждането на консултации и коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, това означава избори през януари или февруари.

"Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен - защо съм определил дата за изборите точно по това време, в което вие, партиите, няма как да водите предизборна кампания", посочи президентът.

Бюджет и доходи

БСП ще направят предложения между първо и второ четене на сегашния закон за удължаване на бюджета за 2022 г., заяви Корнелия Нинова.

"Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., приемане на понятие "енергийна бедност" и подкрепа на тези семейства, които са енергийно бедни. Таван на цените на енергоносителите, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата и един силен социален пакет - младежка политика и политика за децата", посочи тя.

В отговор на искането на БСП служебното правителство да внесе нов бюджет за догодина, президентът Румен Радев напомни, че кабинета на Гълъб Донев работи по бюджет,предложен от правителството на Кирил Петков. И отхвърли обвиненията.

"Не приемам и това, че няма да има заплати, няма да има и пенсии и служебното правителство обрича на глад, студ, мизерия и тъмнина. Всички социални придобивки се запазват. Аз се надявам, че тук и НС, и правителството ще работят заедно с една цел - да направят всичко възможно, така че и законите и поправките, решенията и политиките да бъдат в полза на хората. Мисля, че трябва да се запази добрият тон и решения ще има".

Изтребители

Президентът попита Нинова защо непрекъснато говори за оферти за "Грипени" и Ф-16 и противопоставя социалната политика на националната сигурност. Подчерта, че до момента няма взето решение, а последната дума е на Народното събрание .

Корнелия Нинова: Служебното правителство внесе инвестиционен порект за нови Ф-16 , това ни даде основание да твърдим, че не е моментът.

Румен Радев: Това не са наши, а са ваши предложения. Защото служебното правителство ясно обяви ,че в сферата на сигурността ще има приемственост. По време на вашето правителство дойъде предложението за новите Ф-16 от САЩ.

Нинова уточни, че и в правителството, и в парламента БСП са гласували против това решение.

"Това обяснява и защо правителството не успя да удържи властта, но това е друта тема", коментира президентът.

След срещата Нинова заяви, че БСП няма да подкрепят и правителство с мандат на ДПС и "Възраждане".

По темата работиха: Вера Александрова, Елиана Димитрова

Целите консултации можете да видите тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков с най-голям потенциал да стане MVP на сезона в Евролигата
Везенков с най-голям потенциал да стане MVP на сезона в Евролигата
Брюксел е готов да преговаря с България за проекта за батериите от Плана за възстановяване
Брюксел е готов да преговаря с България за проекта за батериите от Плана за възстановяване