НОВИНИ

Росен Христов: България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:34, 16.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

България действително е поела ангажимент пред Европейската комисия да затвори половината от своите централи на въглища до 2026 година. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов, който беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. По думите на му обаче ако България модернизира централите, може да бъде избегната тази мярка.

Европейската комисия е отказала да преговаря с България за промяна на сроковете за затваряне на тецовете и за намаляването на вредните емисии, каза служебният министър.

"Много внимателно трябва да се подхожда към въпроса със затваряне на мощности - говорим за социални и икономически проблеми, цени на тока и т.н., но ние просто няма да имаме ток. Ние няма откъде да внесем ток от съседните държави, защото те внасят от нас", коментира министърът.

България няма да успее да изпълни и анжимента си от Плана за възстановяавне и устойчивост за изграждане на центрове с батерии.

"Нашият анализ показва, че такива центрове никъде по света не са правени, това е огромно количество батерии, няма и информация откъде те могат да бъдат доставени", посочи Росен Христов.

Вместо това страната ни ще предложи алтернативни проекти за съхраняване на енергия, като изграждане на помпени електроцентрали.

По време на изслушването стана ясно, че депутатите са блокирали без да искат помощта за бизнеса заради високата цена на тока. С Решение на парламента е направена диференциация между фирмите, така че трябва да се иска разрешение от Европейската комисия за държавна помощ.

"Този процес не е много бърз, отнема от няколко месеца до половин година и докато тече този процес, тези компенсации не могат да влязат в сила", обясни министърът.

Най-вероятно ще бъде гласувано ново решение в пленарна зала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След инцидента в Полша: Комисията по външна политика и комисията по отбрана се събраха на извънредно заседание
След инцидента в Полша: Комисията по външна политика и комисията по отбрана се събраха на извънредно заседание
Двамата треньори на Ботев Пд Артур Ованесян и Алекса Бошкович са освободени заради недопустимо поведение
Двамата треньори на Ботев Пд Артур Ованесян и Алекса Бошкович са освободени заради "недопустимо поведение"