НОВИНИ

БСП ще изпрати доклада за "Боташ" на българската и на европейската прокуратура

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
12:07, 19.04.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще изпрати доклада от комисията за договора "Боташ" на българската и на европейската прокуратури. Социалистите представиха съдържанието на документа пред медиите. Според тях държавата се ощетява с 500 000 долара на ден, а при подписването на договора Министерски съвет не е бил запознат с пълните параметри на сделката.

Днес следобед парламентът ще заседава извънредно и трябва да реши дали да изпрати документа на ДАНС и на българската прокуратура.

Подробности вижте във включването на Виктор Борисов

"Заради този договор всеки ден България плаща по 500 хиляди долара, тоест - един милион на ден без да получава за това нищо. Това са загубени пари. От работата на комисията "Боташ" е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики. Доклад е подписан и ние сме готови още днес да го занесем в българската прокуратура и го изпращаме с писмо до европейската прокуратура", заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

"Ние нищо не вземаме от "Боташ" за 1 млрд. и 850 млн. кубика, но освен този договор имаме с Гърция за още един млрд. азерска газ или сумарно - 3 млрд. и 850 кубика, но България ползваме около 2 млрд. и 800 млн. годишно. 1 млрд. и 200 млн. остават отгоре, но тези такси пренос се плащат", допълни Борислав Гуцанов от ПГ на БСП.

"Този договор е подписан така, че създава един хаос и е подписан без знанието на Българския енергиен холдинг. БЕХ не е бил информиран и не е участвал в тези преговори. Това е нещо скандално. В този договор няма клауза за прекратяване. Турция може да го прекрати, но ние от българска страна нямаме такава клауза", заяви Драгомир Стойнев от ПГ на БСП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фернандо Каранга поднови тренировки с ЦСКА, Фаетон се завръща в групата за мача с Арда
Фернандо Каранга поднови тренировки с ЦСКА, Фаетон се завръща в групата за мача с Арда
Главчев пред БНТ за ситуацията с външния министър и мотивите да избере Даниел Митов
Главчев пред БНТ за ситуацията с външния министър и мотивите да избере Даниел Митов