НОВИНИ

БСП започна разговори с браншови и граждански организации

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:54, 30.08.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

БСП започна поредица от срещи с различни браншови и граждански организации, работодатели и синдикати във връзка с връчения мандат за съставяне на правителство. Целта им е да чуят различните мнения за актуализацията на бюджета. Първите срещи, които проведоха бяха с туристическия бранш и синдикатите на МВР.

Носителят на третия мандат БСП увери туристическия бранш , че полагат всички усилия да съставят правителство в името на стабилност и спокойствие в държавата. Ако не успеят искат поне да са наясно от какво се нуждаят всички останали бизнеси и организации и с какво могат да помогнат при актуализацията на бюджета.

"Има риск, има и майсторлък. Рискът е всяка партия в НС да наддава, никой няма да събере мнозинство за нито една от мерките, не дай боже, не събере мнозинство и за актуализацията на служебния кабинет и ще оставим държавата в безизходица. Затова усилията ни са двойни и в двете посоки, както за правителство, така и за разбирателство", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Нинова: Усилията са и за правителство, и за бюджета

От туристическия бранш поискаха поне една работеща мярка.

"Мярката 60 на 40, колкото и да не е пълноценна за нас, тя е жизнено необходима, тъй като в Европа туризмът вече рестартира и се развива в тежки условия, докато ние в момента продължаваме да се борим за оцеляване", каза Георги Рачев.

Настояват още при възможност да се приложи практиката за помощ, каквато е в Европа.

"Да приложим опита, който има в Европа в този момент, социалната да бъде 80 на 20, така както върви в Европа. А икономическата в тази си част да бъде към фирмите да бъде спрямо спад на оборота 40% да има 15% обезщетение към фирмите", предлага Павлина Илиева от "Бъдеще за туризъм".

Туристическият бизнес постави въпроса за това , че търговските банки ги пресират да обслужват кредитите си. От бранша поставиха и други проблеми, един от тях е да не се затваря необосновано, бизнесите да са равнопоставени при затваряне и да няма заповеди от "днес за утре".

"Нашето предложение е много просто и то е отговорните мъже и жени на държавата да излязат и да кажат ясно - повече никога нищо няма да се затваря заради вирус, срещу който има ваксина", каза Евгени Зумпалов от "Сдружение на заведенията в България".

Министър Балтова обсъди с туристическия сектор мерките в подкрепа на бизнеса

При втората среща със синдиката на МВР, БСП увери, че са подготвили да внесат предложение за актуализация на бюджета между първо и второ четене с над 100 милиона лева. От синдиката се надяват това да се случи, иначе МВР ще забуксува.

Лидерът на БСП увери, че ще опитат да направят стабилен кабинет в името на хората и бизнеса.

"Нямаме намерение да предлагаме невъзможни и популистки неща. Вие чухте днес, че нямаше бранш, с който се видяхме и не каза - моля, опитайте всичко, имаме нужда от спокойствие и работещ парламент", каза Корнелия Нинова.

Днес Нинова още нямаше отговор от "Демократична България" дали ще се отзоват на поканата им за утре сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще въведат ли по-строги ковид ограничения с предимство за ваксинираните
Ще въведат ли по-строги ковид ограничения с предимство за ваксинираните
Роналдо е преминал медицински тестове в Манчестър Юнайтед
Роналдо е преминал медицински тестове в Манчестър Юнайтед