НОВИНИ

Трети час продължава блокадата на земеделците на входа на Ръжево Конаре

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 30.08.2021
5159
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Ескалира недоволството на земеделски производители от няколко пловдивски села, засегнати от унищожителна градушка. Тази сутрин протестът блокира основен път в района. Земеделците настояват за пълно обезщетение от държавата, защото противоградни ракети не са били използвани и реколтата на полето е напълно съсипана.

Трети час продължава блокадата на входа на селото. Не се допускат да влизат и излизат превозни средства. Хората заявиха, че ще стоят тук на моста на входа на селото и ще чакат, докато дойде министърът на земеделието Христо Бозуков.

Стотици декари са унищожени, реколти от чушки, патладжани и слънчоглед, дори някои овощни дръвчета. Някои от хората разказаха през сълзи на очи, че всъщност са теглили кредити, че имат договори с чужди фирми и сега подлежат дори на съдебни искове. Чуват се и призиви за обединение на всички земеделски стопани от всички 15 населени места в Пловдивско, пострадали от градушката.

"За мен животът свърши, разберете, аз имам дългове, имам загуби, не знам как ще се оправя, умът не ми побира това нещо", сподели производителят Иван Бакалов.

"При нас абсолютно нищо няма, не можем да видим изправено растение, имаме около 30 тона патладжан на полето под вода", коментира Тодор Костадинов от Белозем.

"Обричат се тези всички хора на глад и на мизерия", допълни Николай Здравков.

Щети за милиони след градушката, която удари близо 15 пловдивски села

"Ние искаме някой с лицето си да стане и да каже кой беше човекът, който направи забраната да не стрелят от ракетната площадка", каза Галина Чернева.

"Искаме обезщетение на 100 процента, нищо друго не ни устройва", категоричен е производител.

"В деня, когато падна градушката, имаше 16 на брой клетки, от 14.00 ч. на обяд започна обработката, към 19.18 ч. получихме забрана, следствие на тази забрана тази клетка не може да се обработи, не е стреляна нито една ракета", обясни Георги Михайлов от "Борба с градушките" в с. Голям чардак.

От ръководството на "Въздушно движение" заявиха за БНТ, че причината за забраната на стрелба на противоградни ракети е бил транспортен полет от Германия до Летище Пловдив. Със самолета са били превозвани военни, които участват в учение. От "Въздушно движение" добавиха, че поради тази причина поетапно са спрени три полигона, които са получили забрана за изстрелване на ракети в този часови пояс, и че тази процедура е с приоритет за пътниците, които се движат в самолета.

Репортер: Галина Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нелеп автогол лиши Виляреал от трите точки срещу Атлетико
Нелеп автогол лиши Виляреал от трите точки срещу Атлетико
Боби Михайлов: Екипът на Бербатов е подал нелеп сигнал, затова бях в Прокуратурата
Боби Михайлов: Екипът на Бербатов е подал нелеп сигнал, затова бях в Прокуратурата