НОВИНИ

Шофьорът на кошмарното пътуване от Слънчев бряг не е надвишил работния си ден

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 30.08.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Уволниха шофьора на автобуса, който заспа зад волана по маршрута Слънчев бряг - София, застрашавайки живота на близо 50 пътници.

Шофьорът е бил уволнен, не защото има извършено нарушение на часовото време за управление, а защото е допуснал да се стигне до там за бъде компрометирано името на фирмата. Това каза в студиото на "Денят започва" председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Тя отрече работното време на шофьорите на автобусите да е в рамките 8 часа. Подчерта още, че втори шофьор задължително има, когато работният ден продължава 21 часа. От морето обаче не се пътува толкова време и не е нужно да има втори шофьор.

Милтенова каза, че законоустановеното време на шофьори на автобуси, пътуващи сами, е между 13 и 15 часа.

"Това е регламент 561 на Европейския съюз и съответно спогодбата, която е разписана за работата на водачите и екипажите. Когато този шофьор пътува в екип с още един шофьор, работният ден на тези хора става автоматично 21 часа. В рамките на тези 15 и 21 часа шофьорът има право да управлява превозното средство 9 часа в единия или в другия случай - тоест, когато са двама шофьори, те управляват автобуса по 9 часа. Два пъти в седмицата имат право да управляват 10 часа. Това е разрешено по тези регламенти", каза Милтенова.

Тя допълни, че на всеки 4 часа и половина шофьорът е длъжен да направи 45 минути почивка. В другия случай е длъжен да направи две почивки - едната да е 15 минути, а другата - 30 минути. Почивките са регламентирани в маршрутните разписания.

"Въпросният шофьор, който е пътувал през този ден, на практика не е надвишил работния си ден от 15 часа. Той е тръгнал в 5.15 ч. от Слънчев бряг вечерта. На следващия ден в 7.15 или 7.20 ч. е сменен в Пловдив. Затова той е пътувал и на следващия курс сутринта", добави Милтенова.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики нарече случая шокиращ и поредния показателен пример за "тоталната липса на контрол в нашата държава". Според нея е било редно пътниците да се обадят на телефон 112.

Кошмарно нощно пътуване от Слънчев бряг до София застраши живота на близо 50 пътници

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките на Полша срещу Турция на 1/4-финал в Пловдив
Волейболистките на Полша срещу Турция на 1/4-финал в Пловдив
Пиронкова стартира днес на US Open, Виктория Томова във вторник
Пиронкова стартира днес на US Open, Виктория Томова във вторник