НОВИНИ

Ураганът Айда вилнее и в Мисисипи, взе жертва в Луизиана

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:12, 30.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Ураганът Айда взе първа жертва. Мъж почина, след като дърво се стовари върху дома му в щата Луизиана. Близо 1 милион домакинства са без ток. Освен в Луизиана, Айда бушува в Мисисипи и Алабама.

Айда нахлу на сушата като ураган четвърта категория, но леко отслабна и сега вече е трета. Силният вятър, чиято скорост на моменти е била около 240 км/ч, е придружен от обилни валежи. Крайбрежните райони вече са под вода.

Ураганните пориви отнесоха покрива на болницата в Галиано, Луизиана. Въпреки отслабването на бурята, опасността не е отминала, предупреди кметът на Ню Орлиънс.

"Искам само да ви кажа - трябва да останете на закрито през цялата вечер. Това е от изключителна важност, условията в целия Ню Орлиънс продължават да са много тежки, а сега вече няма и ток. Електрозахранващите мощности са компрометирани, което означава, че е много опасно", обясни кметът Латоя Кантрел.

Ураганът Айда удари Луизиана: Ветровете достигат 240 км/ч

Според властите може да мине седмица, преди електроснабдяването да бъде възстановено. Поправянето на покривите, смяната на счупените прозорци и махането на падналите дървета ще бъде възможно едва след утихването на бурята.

Айда удари град Ню Орлиънс в деня на 16-ата годишнина от опустошителния ураган Катрина. Тогава загинаха 1800 души и бяха нанесени щети за милиони. Сега в града е изградена специална мрежа от диги и помпи, която да предпазва града от придошлата вода. Изглежда към момента тя работи успешно.

Хотел в ниската част на града все още не е наводнен.

"Ако ситуацията се задържи такава и дъждът не се увеличи, може би ще сме добре. Засега помпата работи и се справя добре", разказа Дженифър Смоулин.

Президентът Джо Байдън обяви мащабно бедствие в района, което означава, че щатът ше получи федерална помощ, за да се справи с пораженията след Айда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Възможно е Афганистан да се възстанови като гнездо на терористични организации
Експерти: Възможно е Афганистан да се възстанови като гнездо на терористични организации
БСП започва разговори с граждански организации, работодатели и синдикати
БСП започва разговори с граждански организации, работодатели и синдикати