Иван Иванов, БСП: Вратата към нас не е затворена

от БНТ
08:46, 30.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Слушай новината

Опитите за разговори, които ние в момента провеждаме, са изключително задължителни. Всичко трябва да бъде направено, за да не бъде хвърлена държавата в хаос. Въпреки заявените позиции от последните дни, ние ще направим опит, за един конструктивен разговор, с който да се стигне до някакво разбирателство и формиране на кабинет. Това каза в студиото на "Денят започва" Иван Иванов, депутат от "БСП за България".

Иванов заяви, че очаква партиите на протеста да проявят здрав разум и да престанат със заяжданията помежду си.

"Господин Трифонов си сменя мнението няколко пъти в този парламент. Първо бяхме партия на статуквото, после желан партньор. Очевидно вратата към нас не е затворена", каза Иванов и допълни:

"Господин Трифонов може би е казал, че няма да подкрепи правителство изцяло на БСП. Вие виждате, че в тези разговори не предлагаме нито премиер, нито министри. Това трябва да се случи на едно общо съгласие от всички, които участват в разговорите. Това зависи от последната среща на господин Трифонов".

Иванов се надява до петък партиите на протеста да узреят, че държавата може да пропадне в една пропаст. Допълни, че съставът на МС ще бъде предложен от партиите, които участват в тези разговори.

Националният съвет на БСП е предложил служебният кабинет като опция. Иванов уточни, че в четвъртък Националният съвет ще се събере, за да вземе окончателно решение.

Иванов каза още, че разговорите вчера с ИБГНИ са били в положителна посока. Утре предстоят разговори с ДБ, а в сряда с ИТН.

"Когато чуем тяхната окончателна позиция, очакваме разумът да надделее, да престанат с тези нападки и детски игри. В противен случай мандатът ще бъде задържан точно толкова, колкото да бъде приета актуализацията на бюджета и да не се хвърля държавата в този хаос, който Борисов очаква да се случи - да останат пенсионерите без пари, лекарите без пари, тези, които трябва да охраняват границата, без пари - всичко това безвремие, което беше създавано последните 12 години, ще достигне своя апогей", предупреди Иванов.

В изключително кратки срокове трябва парламентът да се заеме със своята истинска работа - законодателната дейност, най-вече насочена върху актуализацията на бюджета, призова той.

Вчера БСП са постигнали съгласие с ИБГНИ да съкратят сроковете за предложения между първо и второ четене, за да бъдат конструктивни дните, които остават до 10 - 15 септември.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пиронкова стартира днес на US Open, Виктория Томова във вторник
Пиронкова стартира днес на US Open, Виктория Томова във вторник
Започна разследване на инцидента със загиналото дете в Монтанско
Започна разследване на инцидента със загиналото дете в Монтанско