НОВИНИ

Медици от Благоевград протестират заради липсващи бонуси

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 30.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

На символичен протест излязоха служителите на Спешно приемно отделение към МБАЛ-Благоевград. Причината за недоволството на здравните работници е новата методика, по която се изчисляват бонусите, които те получават за борбата си на първа линия с COVID-19. Те настояват новите изисквания да се променят, тъй като парите, които получават са твърде малко.

Според работещите в Спешното отделение на държавната болница в Благоевград има пропуски в новата система за определяне на допълнителното възнаграждение за борба на първа линия с COVID инфекцията.

По думите им, сумите, които са получили за месец юли, са 100 лв., 200 лв. или 400 лв. Те намират това за несправедливо. Служителите твърдят още, че през отделението минават около 60 пациента с коронавирус на ден.

Те вече са изпратили и протестното си писмо до министъра на здравеопазването и до ръководството на болницата.

"Досега сме получавали по 1 000 лева, защото сме на първа линия. Минават 50 - 60 човека. Този месец на едни дават 100 лв., на други 200 лв.", каза Олга Секулска, медицинска сестра в Спешното отделение.

"Всяко дежурство ти го смятат, че все едно е минал един човек, а те са минали 8, 7, 10, различно. А ти да кажем, че на някое дежурство ще имаш 6, 7, на следващото може да нямаш, но това не ти го смятат", каза медицинската сестра Соня Златарска.

От ръководството на болничното заведение съобщиха пред екипа на БНТ, че средствата се определят от здравната каса и здравното министерство по специално изготвена методика за това. Те твърдят още, че нищо не зависи пряко от ръководството на болницата.

Медицинските работници твърдят, че не им се отпускат пари и за облекла, а купоните им за храна също са малко.

"Има начин за изчисляване на тези пари: тази методика действа отскоро и разбира се утежнява и нашето счетоводство, защото за всеки индивидуално трябва да се изчисли. Нещата, може би ще се променят, защото в момента в болницата имаме над 50 хоспитализирании с COVID, а знаете, че летните месеци бяха изключения, имахме по 7 до 10 човека", допълва още Секулска.

От Здравната каса, обясниха, че по новата методика допълнителните пари се дават спрямо реално изработените часове в Ковид зоните за месец.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло утре, в сряда - пак захлаждане
По-топло утре, в сряда - пак захлаждане
Милена Тодорова не намери място във финала на 10 метра пушка на Параолимпиадата
Милена Тодорова не намери място във финала на 10 метра пушка на Параолимпиадата