НОВИНИ

"Булгаргаз" вдигна запора върху сметка на "Топлофикация София"

топлофикациите очакват парното топлата вода поевтинеят юли
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:30, 11.10.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане на задълженията си в размер на 10 млн. лв. Това съобщиха от обществения доставчик.

От газовото дружество припомнят, че в началото на седмицата се проведе среща между ръководствата на Министерството на енергетиката и на Столична община, целта на която беше да се търси решение за трайно уреждане на задълженията на "Топлофикация София".

След срещата на кмета на Столична община Васил Терзиев със служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в сградата на енергийното ведомство стана известно, че работна група ще търси решения за оздравяване на "Топлофикация София" и за дълговете на дружеството към "Булгаргаз" за доставка на природен газ.

"Булгаргаз" наложи запор на една от банковите сметки на "Топлофикация София" чрез подадена на 13 септември тази година молба за обезпечение на бъдещ иск. Основната причина е, че за разлика от предходни години, когато през лятото са постъпвали значително по-големи средства, с които "Топлофикация София" е погасявала зимните си задължения, сега финансовите постъпления дори не покриват стойността на летните им фактури.

Към момента задълженията на "Топлофикация София" "Булгаргаз" вече са 856 млн. лв., а темповете на погасяването им през деветмесечието на тази година намаляват в сравнение със същия период на миналата година. От януари до септември 2024 г. това намаление е със 166 млн. лв. От обществения доставчик казаха, че посочените суми са без тези 10 млн. лева, които са платени от столичното топлофикационно дружество.

С оглед предприемането на средносрочни мерки за решаване на проблема с намалелите плащания от страна на "Топлофикация София", водещи до натрупване на нови задължения, днес "Булгаргаз" изпрати предложение за съгласуване на план-график за извършване на плащания по време на предстоящия отоплителен сезон.

Предстои да се подготви погасителен план, който да е приемлив за "Топлофикация София" и удовлетворяващ "Булгаргаз", се посочва още в съобщението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Във футбола няма на всяка цена
Илиан Илиев: Във футбола няма на всяка цена
Приключи удостоверяването на машините за вота на 27 октомври
Приключи удостоверяването на машините за вота на 27 октомври