НОВИНИ

Министърът на енергетиката увери, че парното в София няма да бъде спирано, въпреки задълженията на "Топлофикация"

Николай Минков
от Николай Минков
10:04, 07.10.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Министърът на енергетиката Владимир Малинов увери, че парното в София няма да бъде спирано. Това стана ясно след среща в Министерството на енергетиката за проблемите на столичната "Топлофикация". След запора на сметки на дружеството министърът на енергетиката покани на среща столичния кмет Васил Терзиев и ръководството на "Топлофикация-София" за намиране на трайно решение на проблема. За запорираните сметки на "Топлофикация-София" стана ясно в петък.

След днешната среща стана ясно, че се съставя работна група и ще се предприемат три вида мерки - краткосрочни, средносрочни и дългосрочни.

"Булгаргаз" не предвижда спиране на подаването на газ към Топлофикация. Всички столичани могат да бъдат спокойни. Настоящият отоплителен сезон ще бъде осигурен. До края на тази седмица, ако има споразумение, дори за частично погасяване на този запор, "Булгаргаз" ще вдигне запора и няма да има отношение по настоящата и текуща ликвидност на "Топлофикация-София". До средата на ноември двете дружества, и ръководството на СОС, и на Столична община и ние ще подготвим погасителен план за настоящия отоплителен сезон, който да бъде поносим за "Топлофикация-София" и съответно да удовлетворява вземанията на "Булгаргаз", каза Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката.

"Третата важна точка, за която се разбрахме - да сформираме работна група, с представители на СОС, Столична община, "Топлофикация" и Министерство на енергетиката, за да начертаем план за дългосрочното оздравяване на "Топлофикация", обясни Васил Терзиев - кмет на Столична община.

Общите задължения на дружеството са над милиард и 600 млн. към "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг". Директорът на "Булгаргаз" Веселин Синабов заяви, че се водят преговори за поетапно изплащане на задълженията на стойност 800 млн. лева и обясни, че искът за запор е частичен. Причината е, че "Топлофикация-София" не е платила нито задължениета си от зимния период, нито тези за летните месеци, които са доста по-малки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съд по правата на човека отхвърли жалби срещу България
Европейският съд по правата на човека отхвърли жалби срещу България
Статичното положение е изкуство
Статичното положение е изкуство