НОВИНИ

Околовръстният път на Благоевград е без осветление от десетилетие

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
09:15, 07.10.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Околовръстният път на Благоевград е без осветление от десетилетие. По всичко изглежда обаче, че и този зимен сезон преминаващите от там шофьори ще пътуват с повишено внимание, защото лампи по главния път няма да има.

Десетки са малките населени места в района, които се свързват чрез главния път с областния център Благоевград. Е-79 е пресечена точка и между областите Благоевград и Кюстендил, международният път води и към Р. Северна Македония и към Гърция.

"Липсата на лампи ни влияе много зле, защото пътуваме пеша от Бело поле до Рилци, там работим. Сутрин е много тъмно, вечер е тъмно, когато се прибираме, движат се млади момчета, пияни, дрогирани и просто ни е страх. Трябва да има някакво осветление поне на моста. Страх ни е да се движим по тъмното", сподели Мая Гостунска, жител на село Бело поле.

"До тук просто идването е буквално невъзможно, защото е толкова тъмно. Няма нито една лампа, ето може да се види стълба зад мене, може би в началото на демокрацията е поставен този стълб, но осветителни тела на него няма. Трябва да се знае и нещо друго. За цяла Югозападна България, и специално за Благоевград е важно този околовръстен път да бъде осветен. Тук има индустриална зона, има много големи търговски магазини. За цяла Югозападна България трябва да бъде направена най-накрая тази автомагистрала Струма", коментира Бързаков.

БНТ потърси позицията на АПИ. Оттам отговориха, че дейностите за възстановяване на осветлението в района са съвместен процес между Община Благоевград. Искането трябва да бъде инициирано от кмета на община в Благоевград, като това е регламентирано в Закона за местното управление, местната администрация. Дали това ще се случи, предстой да видим, тъй като през годините са водени разговори, но резултат няма. Потърсена е и позицията на община Благоевград. Отговор няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова се завърна в Топ 50 на ранглистата по тенис
Виктория Томова се завърна в Топ 50 на ранглистата по тенис