НОВИНИ

Бургаска област пред водна криза - нужни са 15 млн. лв. за ремонт на пречиствателна станция

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 09.12.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Частично бедствено положение обявиха в Бургаска област заради пропаднала част от пречиствателната станция на язовир Ясна поляна. Водоемът захранва с питейна вода почти цялото Южно Черноморие. Заради аварията има опасност общините Бургас, Царево, Созопол и Приморско да останат на воден режим.

Съоръжението, строено преди 50 години, има нужда от спешен ремонт.

"Пропаднала е конструкцията. Една клетка пропадна лятото, на 6 декември, на празника на Бургас, пропаднаха още 2 клетки и половина. Намаля все повече капацитетът, с който можем да работим. Проблемът е, че не можем да изпълним капацитета на пречиствателната станция за лятото и трябва да се направи дублаж", обясни инж. Ганчо Тенев, директор на ВиК-Бургас.

За да се направят нови филтри и помпена станция са нужни 15 млн. лева., които Министерски съвет трябва да осигури. В същото време притесненията на туристическия бранш за предстояща водна криза са големи.

"Вече започнахме да имаме обаждания от наши колеги, с които работим в чужбина. Вие представяте ли си три дни през лятото без чиста вода в един град като Приморско, Созопол или Царево. Това означава край на всичко, което развиваме", каза Здравко Василев, хотелиер.

"Има стотици хиляди туристи, които идвайки тук, позволяват да се развива бизнес, но извън това, какво би станало с жителите на тези общини към настоящия момент, ако се прекъсне подаването на качествена питейна вода", попита д-р Димитър Геманов, кмет на община Приморско.

Разпреден е и анализ за качеството на питейната вода.

"За да сме спокойни и сигурни, че хората пият вода, която отговаря на стандартите, защото е възможно поради тези дефекти на съоръжението да има проблеми с качеството на водата", каза проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Местните жители, които се захранват от язовира, не са готови за воден режим. Подготвя се и протест за началото на следващата седмица.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Чернев подписа дългосрочен договор с Ботев Пловдив
Атанас Чернев подписа дългосрочен договор с Ботев Пловдив
Любомир Ганев и Белчо Горанов се срещнаха с ученици от Сопот
Любомир Ганев и Белчо Горанов се срещнаха с ученици от Сопот