НОВИНИ

Конференция за еврото: Основна пречка за влизане в еврозоната е политическата нестабилност

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:37, 09.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

До седмица в Народното събрание ще бъдат внесени и четирите основни закона, свързани с приемането на еврото. Това обяви служебният финансов министър Росица Велкова по време на конференция по темата.

Ведомството е предвидило и мащабна информационна кампания, която да обясни на хората защо не трябва да се притесняват от европейската валута и нейното приемане.

България е на крачка от влизане в еврозоната, но обществото не е готово за това заради липсата на информация. Около това се обединиха експерти по време на конференцията.

"Една голяма грешка за присъединяването на България към еврозоната - лесно падаме в лапите на конспиративните теории. Чака ни много работа за да изясним всички въпроси на българските граждани", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Основната пречка пред приемането на общата европейска валута се оказва политическата нестабилност.

"Закъсняхме значително в резултат на политическата ситуация. Това, от което имаме нужда сега, е работещо правителство и работещ парламент, защото трябва да се приеме огромен брой законови поправки и нови закони", управителят на БНБ Димитър Радев.

Това, че страната ни в този момент не отговаря на един от критериите за влизане в еврозоната не е проблем, смята централният ни банкер. Той отбеляза, че за последните двайсет месеца, за първи път имаме обръщане на тренда.

"Една от мерките, които трябва да направим, за да овладеем инфлацията, е да дисциплинираме бюджета, за съжаление това не го виждаме в момента", допълни Димитър Радев.

Според гуверньора на БНБ с влизането в еврозоната се очаква заплатите у нас да нараснат. Той разкритикува увеличаването на бюджетния дефицит и изкуственото увеличение на доходите.

"Доходите при един процес на реална конвергенция неизбежно ще се увеличат, но това ще стане, не за сметка на дълг и дефицити, а ще стане за сметка на нарастващ и постоянен ръст на икономиката", поясни той.

Служебният министър на финансите Росица Велкова напомни, че българите не трябва да се плашат неоснователно за своите пари заради приемането на еврото.

"До инфлация не би следвало да се стигне, тъй като ние и в момента имаме инфлация. Тя се влияе от съвсем други фактори. Инфлацията не е била изключително повишена, само заради присъединяването на някои от страните", отбеляза Велкова.

Въпреки закъснението на България, можем да наваксаме и да приемем еврото след година, категорични са от Международния валутен фонд.

"България трябва да ускори процеса по изравняване на доходите с европейските и повишаването на жизнения стандарт", подчерта директорът в МВФ Алфред Камер.

По време на конференцията, пред залата дойдоха привърженици на "Възраждане", които протестираха срещу приемането на еврото и отново се обявиха за референдум по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски премина квалификацията преди състезанието по ски скок в Титизее-Нойщад
Владимир Зографски премина квалификацията преди състезанието по ски скок в Титизее-Нойщад
Габровски приключи кръга от срещи с парламентарните групи, ПП и "Възраждане" не откликнаха на поканата
Габровски приключи кръга от срещи с парламентарните групи, ПП и "Възраждане" не откликнаха на поканата