НОВИНИ

Габровски приключи кръга от срещи с парламентарните групи, ПП и "Възраждане" не откликнаха на поканата

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:29, 09.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" и "Възраждане" отказаха среща с проф. Габровски като изпратиха писма.

От ПП препотвърдиха позицията си, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и призоваха другите партии да не се заиграват с кворума. Различията между ГЕРБ-СДС и "Възраждане" по основни теми са причината да откажат диалог.

Среща имаше единствено с ДПС. Професор Габровски отново повтори приоритетите си, а ДПС призоваха да се търси нормалност в политиката.

От "Продължаваме Промяната" и "Възраждане" отказаха среща с Габровски

Точно в 9:00 сутринта зала "Изток" в парламента остана празна - "Продължаваме Промяната" решиха да не говорят с професор Габровски.

"Продължаваме Промяната" ясно е заявила, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. Хубаво е да кажат всички дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ или не. Не трябва да се заиграват с кворума, защото има риск някой да не се появи и да падне кворумът, това би било скрита подкрепа. Ако от някоя партия не се появят десет депутати, те биха могли да обърнат кворума", заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

По време на срещата си с ДПС проф. Габровски отново повтори своите приоритети: влизането на България в Шенген и еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост и върховенството на закона. ДПС призоваха да се търси нормалност в политиката.

ДПС и проф. Габровски - единодушни за нуждата от работещ кабинет

"Желанието ми е, ако успеем, да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем предсрочни избори, защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", каза кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС.

"На политическия терен трябва да се търси нормалността. Ние години наред виждаме ултиматуми за провеждане на разговори. В страната има много проблеми и за да има кабинет, трябва яснота какъв ще е този кабинет и какво ще прави. За нас е много важен елемент и програмата - целите на правителството, включително и персоналния състав", подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Различията между ГЕРБ-СДС и "Възраждане" по темите за еврозоната, оръжията за Украйна и закупуването на американски самолети са причината от партията на Костадинов да не се явят на срещата.

НС одобри на първо четене военната помощ за Украйна по секретния списък на МО

"Ние не отидохме да разговаряме с г-н Габровски поради простата причина, че всичко, което бихме могли да си кажем с неговата политическа сила, вече сме си го казали. Не е нужно да изпиеш водата в морето, за да разбереш, че е солена, и не е нужно да говориш с поредния кандидат на ГЕРБ, за да разбереш неговите политики", отбеляза председателят на "Възраждане".

В понеделник професор Габровски трябва да върне мандата на президента - изпълнен или не.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция за еврото: Основна пречка за влизане в еврозоната е политическата нестабилност
Конференция за еврото: Основна пречка за влизане в еврозоната е политическата нестабилност
Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова спечели златен медал на турнира "Венеция къп"
Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова спечели златен медал на турнира "Венеция къп"