НОВИНИ

Скандали при обсъждането на военната помощ за Украйна, депутати излъчиха на живо закрито заседание

Александър Марков
от Александър Марков
09:17, 09.12.2022 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Парламентът обсъжда решението на Министерски съвет за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна и ратифициране на Споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна, въз основа на което да бъде предоставено военно имущество.

Двете точки бяха одобрени късно снощи на заседание на комисията по отбрана и изненадващо влязоха в дневния ред на днешното пленарно заседание.

"Проект на решене за оказване на военна и военно техническа помощо на Украйна , с вносител Министерски съвет, като предалагам да стане точка първа от днешното заседание", обяви председателстващият заседанието Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ- СДС.

"Допълнително се предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на лица от военните сили на Украйна за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на Република Бъбгалия във връзка с провеждане на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна", уточни Екатерина Захариева, председател на комисията по външна политика, ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Започвате деня с ботушите. Няма смисъл да наритвате Народното събрание в петък сутринта с насила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете точката да се обсъди. Този дневен ред се обсъжда от всички парламентарни групи и правим председателски съвети", заяви от трибуната Георги Свиленски от ПГ на "БСП за България".

След като стана ясно, че гласуването на решението за изпращане на военна помощ за Украйна, както и ратифицирането на проекта на Споразумение между България и Украйна стават първа и втора точка, с над 10 процедурни предложения за промяна на дневния ред, БСП се опитаха да изместят разглеждането на двете точки, но техните предложения бяха отхвърлени.

"Помислете за чувалите за трупове, които трябва да изпращате там, защото това е коалиция на войната", допълни Иван Иванов от ПГ на "БСП за България"

"Процедурата ми е към вас по начина на водене. Моля ви да не допускате от тази трибуна абсолютно безотговорни твърдения, че някой щял да вкара България във война и също така абосолютно безтоговорни твърдения да се плашат българските граждани и антиеввропейска реторика. Абсолютно безотговорно поведение! Ако продължавате да твърдите, че има коалиция на войната, разбирам, че искате да се представите с "Възраждане" за коалиция на мира - на руский мир!", контрира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Последва закрито заседание заради класифицираната информация, която се съдържа в документите за изпращане на оръжие за Украйна, но депутати от БСП излъчваха закритото заседание на живо през телефоните си.

"Заседанието да бъде открито! Министърът на отбраната да разсекерти списъка на оръжията, които предоставяме. Да не се крие от българския народ какво се обсъжда и да се знае много ясно кой каква страна заема по този въпрос. Второ - призовахме президента, като главнокомандващ, да дойде и да присъства на това заседание. Той се обяви против това решение. Спомняте си, че дори нарече "Демократична България" войнолюбци. Попита ги ще отидат ли на фронта. Защо неговото правителство днес прави това?", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Докато Корнелия Нинова беше заместник министър-председател и министър на икономиката, с нейния подпис се изнесоха тонове оръжия до малки градчета на украинско-румънската и украинско-полската гарница, които след това бяха реекспоритрани в Украйна", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

В крайна сметка, заседанието продължи при открити врата като тепърва започва обсъждането по същество.

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

МО: Решението за предоставяне на оръжие за Украйна е внесено в парламента

Конкретният вид оръжие и боеприпаси, които правителството предлага да предоставим на Украйна, са описани в списък, изготвен от Министерство на отбраната, който е секретен.

България може да предостави на Украйна леко стрелково оръжие и боеприпаси, заяви министърът на икономиката

Преди седмица министърът на икономиката Николай Стоянов обяви, че той съдържа леко стрелково оръжие и боеприпаси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регулировчик-съдия, който показва картони на нарушителите на пътя в Катар
Регулировчик-съдия, който показва картони на нарушителите на пътя в Катар
Радулов и Дженев се класираха за полуфиналите на двойки на "Ориндж Боул"
Радулов и Дженев се класираха за полуфиналите на двойки на "Ориндж Боул"