НОВИНИ

След размяната на Грайнър и Бут: Няма посредничество при преговорите

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:11, 09.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американската баскетболистка Бритни Грайнър и руският оръжеен търговец Виктор Бут, които бяха освободени при най-внушителната размяна на затворници от десетилетия, вече са в родните си страни.

От американска страна заповедта за размяната била подписана от президента Джо Байдън. Решението да бъде освободена басктеболистиката, а не американски политически затворник в Русия обаче предизвика остри реакции в Съединените щати.

Пътищата на баскетболистката от националния отбор на Съединените щати и руския оръжеен търговец се кръстосаха в Абу Даби. Размяната беше издържана в стила на Студената война.

Двамата освободени затворници отпътуваха за родните си страни с частни самолети. Преговорите за размяната им започнали още през лятото. Трети страни не са участвали в разговорите.

"През нощта ме събудиха и ми казаха: Събирай си нещата! Това беше всичко", каза Виктор Бут.

Москва разпространи кадри на Бритни Грайнър от затворническата колония и отпътуването ѝ от Русия. В Америка празнуват завръщането на баскетболистката. Радост има и в Москва. На летището Виктор Бут беше посрещнат от майка си и съпругата си. Той не направи политически изказвания. Не говори нито за войната в Украйна, нито за Путин.

Размяна на шпиони - кой е Виктор Бут, когото САЩ искат да предадат на Русия в замяна на двама американци?

В Съединените щати Джо Байдън е критикуван, че е освободил затворник от ранга на Бут. В началото на века руснакът беше определян като най-известния оръжеен търговец в света. Заради сделките му с правителства, чието управление представлява заплаха за световния мир, го наричаха "търговеца на смърт". Бут беше арестуван през 2008 г. в хотел в тайландската столица. Две години по-късно беше екстрадиран в Съединените щати, а последните 12 години прекара в американски затвор.

Бритни Грайнър попадна в Русия преди 10 месеца, за да участва в баскетболен мач. Няколко дни преди да избухне войната, била арестувана на летището в Москва заради масло от канабис в багажа ѝ, за което получи 9 години затвор.

Първоначалното предложение на Вашингтон било Виктор Бут да бъде разменен за Грайнър и Пол Уилън - морски пехотинец, който от 2018-та е в руски затвор по обвинение в шипионаж. Москва, обаче, отказала да освободи Уилън.

"За съжаление изборът беше или Бритни или никой", каза говорителят на Белия дом Карин Джийн-Пиер.

Руският президент заяви, че са възможни и други размени на затворници с Вашингтон. Москва настоява Съединените щати да освободят полковник от руското разузнаване, осъден за убийството на чеченец. Но дали вече се водят преговори за размяната му с Уилън - засега не е известно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мексико обмисля да даде убежище на сваления президент на Перу
Мексико обмисля да даде убежище на сваления президент на Перу
Дъжд и гръмотевични бури през почивните дни, сняг в понеделник
Дъжд и гръмотевични бури през почивните дни, сняг в понеделник