НОВИНИ

БСП и ДБ отказаха подкрепа на кандидат-премиера на ГЕРБ, "Български възход" са готови за разговори (обобщение)

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:28, 08.12.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Очаквано: два отказа за подкрепа - от БСП и "Демократична България", получи кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски след първите три срещи в Народното събрание.

С думите, че е необходима промяната на тона в политическото говорене, кандидатът на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски се обърна към ДБ, БСП и "Български възход".

Той очерта като свои приоритети влизането на България в Шенген и еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и върховенството на закона.

ДБ и БСП дойдоха на срещата от уважение, но заявиха, че подкрепа няма да дадат. "Български възход" декларираха заявка да продължат разговорите.

България няма нужда от нови избори - убеден е проф. Николай Габровски.

"Една от първите ясни причини затова е Планът за възстановяване и устойчивост. Шенген и това безспорно трябва да бъде втората задача, която лично аз бих си поставил. Като нещо трето бих поставил еврозоната. Аз лично ще поема ангажимента да се търси това конституционно мнозинство със сериозни промени в законодателството, които да променят да се създаде механизъм за контрол на дейността на главния прокурор. Ние ще видим, че първият мандат ако не се реализира, вероятността да се реализира вторият мандат е доста ниска, а третият е меко казано рисков", каза Габровски.

Без да осигурят подкрепа за кабинет на ГЕРБ, от "Демократична България" са готови да работят по конкретни теми заедно, макар и като опозиция.

ДБ към Габровски: Няма да подкрепим мандата, но ще работим с Вас, ако съставите правителство

"В тази ситуация ние не можем да подкрепим правителство с първия мандат, което няма нищо общо с вас. По отношение на сигурността с партията, която ви излъчва - ГЕРБ - ние работим много добре. За съжаление, не се срещнахме поне до този етап по отношение на темите, свързани с върховенството на правото. Правителство на малцинството е възможната формула, но това не означава, че ние не трябва да не забелязваме рисковете, свързани с нея и рисковете са свързани с неяснота каква отговорност носи", каза Христо Иванов.

Срещата с БСП беше кратка. От ляво потвърдиха: няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но вярват, че страната има нужда от стабилност.

"Ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от Вас като кандидат за министър-председател, тъй като за нас това е правителство на ГЕРБ. В продължение на години ние имаме своите спорове, противоречия и по начина на управление на страната, по модела на управление. Споделяме напълно, че България има нужда от стабилност, от работещ парламент и редовен кабинет", каза Корнелия Нинова.

БСП към проф. Габровски: Уважаваме Вашата личност, но няма да подкрепим предложения от Вас кабинет

На България ѝ е необходимо правителство, смятат от "Български възход", затова дадоха заявка диалогът да продължи.

"За това как виждаме възможността за създаване на коалиция - какви са правилата, как ще функционира тази коалиция, как ще бъде управлявана чисто политически. След това трябва да помислим евентуално и състава на кабинета, защото чуваме различни мнения - дали ще е само от експерти, дали ще има и политически лица, дали ще е смесено", каза Стефан Янев.

Стефан Янев към проф. Габровски: Готови сме на разговори за съставяне на кабинет

Покани за разговори утре са изпратени до "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".

Костадин Костадинов отново повтори, че единственото правителство, което ще подкрепят е такова с мандат на "Възраждане".

ПГ на "Възраждане" няма да подкрепи кабинет "Габровски"

Снимки: Десислава Кулелиева, БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров, ДБ: Виждаме възможност за разговори с втория мандат
Мартин Димитров, ДБ: Виждаме възможност за разговори с втория мандат
Христо Гаджев: ГЕРБ няма да участва в това правителство, проф. Габровски има изцяло свободата да си го сформира
Христо Гаджев: ГЕРБ няма да участва в това правителство, проф. Габровски има изцяло свободата да си го сформира