НОВИНИ

Стефан Янев към проф. Габровски: Готови сме на разговори за съставяне на кабинет

стефан янев проф габровски готови сме разговори съставяне кабинет
bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 08.12.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

От "Български възход" са готови на разговори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство и ще направят всичко възможно такова да бъде съставено. Това заяви лидерът на партията Стефан Янев на срещата с кандидат-премиера на ГЕРБ проф. Николай Габровски.

"Анонсът, с който реших да приема мандата, е да се промени тонът, който наблюдаваме напоследък в българската политика - на остра конфронтация, радикализация и крайни мнения, които не са продуктивни", каза проф. Габровски.

Той коментира, че основната цел е да се избегнат поредните предсрочни избори.

Стефан Янев отговори, че "Български възход" търси диалог от началото на предизборната кампания до сега:

"Разбира се, ние си платихме нашата цена, защото социологията ни даваше много повече, преди да започне кампанията. В интерес на възможността да се направи кабинет сме готови на разговори както с вас, като носител на първия мандат, така и ако той е неуспешен, ще продължим надолу по реда. Нашето убеждение е, че на България е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас, за да имаме такова - разбира се, при ясни условия и правила", допълни Янев.

Вижте цялата среща тук:

Проф. Габровски заяви, че страната трябва да се обедини около няколко приоритета.

"Ако има нови предсрочни избори, няма да можем да усвоим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Не мисля, че България е в състояние да си позволи подобно нещо. Вторият важен въпрос е нашето отделяне за Шенген. Смятам, че ние не заслужаваме това, но очевидно част от задачите, които сме имали, не сме ги изпълнили. Третият приоритет е еврозоната. Тя е без алтернатива, защото сме част от европейското семейство и е съвсем нормално да бъдем там".

По темата за борбата с корупцията и съдебната трябва да се направят много големи усилия, защото е необходимо на конституционно мнозинство, каза още Габровски. Заяви, че ГЕРБ ще бъдат кооперативни за евентуални промени в съдебната система, включително и за по-засилен контрол върху дейността на главния прокурор.

Стефан Янев посочи, че на базата на приоритети трябва да се определят правила за създаването на коалиция и как ще функционира тя.

"Трябва да помислим за състава на кабинета - чуваме различни мнения - дали ще е само от експерти или политически лица, дали ще е смесено. Това трябва да бъде изкоментирано, след това да се търси съгласие от партиите, които биха подкрепили такава конструкция. Съгласен съм с тезата за конституционно мнозинство - това ще е една устойчива база за мнозинство по доста въпроси".

По-рано днес проф. Николай Габровски разговаря с представители на "Демократична България" и на "БСП за България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украсиха трактор за Коледа в русенско село
Украсиха трактор за Коледа в русенско село
Кристиано Роналдо: Твърде сплотен отбор сме, за да бъдем победени от външни сили
Кристиано Роналдо: Твърде сплотен отбор сме, за да бъдем победени от външни сили