НОВИНИ

Възмущение и огорчение сред политическите партии след отказа за Шенген

Николай Минков
от Николай Минков
18:30, 08.12.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Политика
Слушай новината

С възмущение и огорчение парламентарните сили коментираха поредния отказ България да бъде приета в Шенген, с аргумента, че страната ни отдавана е изпълнила всички условия за влизане в митническия съюз. Според външния служебен министър, трябва да продължат усилията на всяко дипломатическо ниво.

"Ние трябва да видими какво е точно решението и какво то предполага, дали има други допълнителни варианти, за да бъдат използвани, защото ние продължаваме до края. Има и един съвет на 15 и 16, който е среща на върха на ЕС, на което този въпрос ще трябва да го поставим пак. Няма регламент, по който формално решение и оценка или нещо друго, по който ние да бъдем отхвърлени в момента", каза Николай Милков, служебен министър на външните работи.

България и Румъния остават извън Шенген

"Грешно решение. Неправилно решение и за България, най-вече и за Румъния, но и за целия ЕС. Надявам се съвсем скоро, още пролетта другата година, това решение отново да бъде поставено на дневен ред. Неприемливо е България и Румъния да бъдат оставени като някакъв буфер", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

"Доколкото зная решението по отношение на Шенген не е толкова лошо. По-скоро се върви към отлагане на решението, както за България, така и за Румъния в първите месеци на идната година", каза Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната".

"Аз мисля, че решението не беше неочаквано на фона на това, което видяхме предишните дни. То е разочароващо, но не трябва да е и обезсърчаващо. Смятам, че темата все още не е изцяло затворена. Трябва да направим усилията и ако трябва да се постави въпросът отново на предстоящата среща на върха. Аз все пак смятах, че е възможно да се вземе решение сега и макар и за по-късно влизане в шенгенското пространство", каза Кристиан Вигенин от "БСП за България".

"Това означава, че всички трябва да запретнем ръкави и в рамките на 23-а година всички в НС, правителството, да направим така, че България да влезе в Шенген. Това да е урок за цялата политическа класа. Не в момента да влезем в процес на търсене на виновни, а обратното. Наистина, да запретнем ръкави и да си свършим работата, за да можем още 23-а да се поздравим с България в Шенген", каза Иво Мирчев от "Демократична България".

"Това, което ние виждаме, е едно лицемерие от страна на ЕС, който ползва двойни стандарти. Когато става въпрос за приемане в еврозоната, където биха били от полза нашият фонд за гарантиране на валутния борд - тогава са готови да ни приемат, дори да не отговаряме на условията и обратно", каза Николай Дренчев от "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха частично бедствено положение във ВиК-сектора на област Бургас
Обявиха частично бедствено положение във ВиК-сектора на област Бургас
Златко Далич: Достигнахме до четвъртфиналите, но не искаме да свършваме дотук
Златко Далич: Достигнахме до четвъртфиналите, но не искаме да свършваме дотук