НОВИНИ

България и Румъния остават извън Шенген (обобщение)

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:28, 08.12.2022 (обновена)
Чете се за: 07:10 мин.
По света
Слушай новината

България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия става пълноправен член от 1 януари догодина. 25 държави подкрепиха България и Румъния, които бяха гласувани заедно, а две страни бяха против - Австрия и Нидерландия.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова

Това беше последното заседание на вътрешните министри в рамките на чешкото европредседателство. Сега България трябва да се надява, че Швеция, която поема председателството на 11 януари 2023 г., ще вкара темата Шенген в своя дневен ред. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е разговарял за това с шведския си колега и се надява догодина да има положително развитие на страната ни.

"Аз мисля, че България се представи много достойно. Самото заключение на Комисията, докладите, които даде, докладите и становището на чешкото председателство, показаха съвсем ясно, че България и Румъния отговарят на всички технически изисквания за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически. Две държави решиха друго. 25 държави ни подкрепиха - при това безрезервно. И много прозорливо, смятайки, че това е правилното решение. Ние продължаваме да мислим, че това е правилното решение. Позитивни сме и ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес", посочи Демерджиев.

Възмущение и огорчение сред политическите партии след отказа за Шенген

Според българския вътрешен министър страната ни е получила поздравления от Европейската комисия, страната ни е готова и това е позицията на Брюксел, която се споменава през последните седмици.

Иван Демерджиев: България се представи достойно, въпросът за Шенген беше политически

България и Румъния продължават да вървят в пакет и е много вероятно Букурещ да поиска отделяне от София при следващото гласуване, защото срещу приемането им е само Австрия, докато срещу България страните са две - Австрия и Нидерландия.

Еврокомисарят по вътрешните работи: България и Румъния заслужават пълноправно членство в Шенген

Пред БНТ еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза, че ще направи всичко възможно по време на мандата ѝ българските граждани също да станат членове на Шенген.

Снимки: БГНЕС

"Към всички в Хърватия - добре дошли! Приветстваме ви с добре дошли в Шенгенското пространство! Но нека се обърна и към гражданите на Румъния и България - вие заслужавате пълноправно членство в Шенген, заслужавате достъп до пространството на свободно движение в Шенген. Имате силна подкрепа от почти всички страни членки и особено силна подкрепа от чешкото председателство, силна подкрепа от Комисията. Ще ви излъжа ако кажа, че аз не съм разочарована. Споделям разочарованието на гражданите на Румъния и България. Ролята на комисията е да останем оптимисти сме за следващите стъпки, убедена съм, че ще постигнем приемането на България и Румъния в рамките на този мандат", каза Йохансон.

Европейската комисия неколкократно заяви, че България покрива всички технически изисквания за членство в Шенген. София ще продължи да разговаря с Виена, дори предлага австрийски експерти да посетят България. Страната ни е готова да работи и с Нидерландия, но по думите на Иван Демерджиев позицията им не е конструктивна.

Много често Нидерландия и премиерът Марк Рюте споменават механизма за сътрудничество и проверка, докладите по който бяха спрени за България. Хага има проблем и с прилагането на върховенството на закона у нас.

Радев: Колкото по-бързо се присъединим към Шенген, толкова по-бързо ще може да засилим охраната на границата с Турция

По рано днес, преди гласуването, президентът Румен Радев отправи призив към държавите, които не дават съгласие за присъединяването на България. Според Радев те трябва да осмислят, че колкото по-бързо страната ни се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо ще може да придвижи сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на ЕС - тази с Турция.

КАК СЕ СТИГНА ДО ТОВА РЕШЕНИЕ?

Миналия петък нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че страната му ще блокира България за Шенген, защото все още има притеснения за опазването на външните граници на ЕС. Рюте смята, че в момента има риск през България да преминава мигрантски поток. Премиерът коментира, че трябва да бъде изключена възможността за нелегално преминаване на границата с Турция срещу, по думите му, "банкнота от 50 евро". Това изявление предизвика остри реакции от българските власти.

Този вторник и Австрия обяви, че няма да подкрепи България. Канцлерът Карл Нехамер уточни, че причината отново е мигрантският поток и посочи, че в момента в Австрия има 75 000 нелегални и нерегистрирани мигранти, които са влезли през външните граници на Европейския съюз. А вътрешният министър на Австрия коментира, че системата в Шенгенското пространство не работи, следователно то не трябва да бъде разширявано. Късно вчера канцлерът Нехамер потвърди позицията на страната.

България за пореден път остава извън Шенген - какво следва оттук нататък?

Междувременно британската телевизия "Скай нюз" публикува разследване, направено с още няколко западни медии, което твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине незаконно в България от Турция. Българските власти категорично отрекоха информацията, като от МВР заявиха, че по инцидента се работи съвместно с турските власти и няма данни да е проивзеждан изстрел по мигранти от българска страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Размениха американската баскетболна звезда Бритни Грийнър за оръжейния търговец Виктор Бут
Размениха американската баскетболна звезда Бритни Грийнър за оръжейния търговец Виктор Бут
Дина Буларте стана първата жена президент на Перу
Дина Буларте стана първата жена президент на Перу