НОВИНИ

Дина Буларте стана първата жена президент на Перу

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:23, 08.12.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Перу за първи път има жена президент. Досегашният вицепрезидент Дина Буларте положи клетва в Лима, след като парламентът гласува импийчмънт на държавния глава Педро Кастильо.

Това стана часове след като той се опита да разпусне законодателния орган в страната и да въведе извънредно правителство.

Политическа драма, в няколко действия и с неочакван край за досегашния президент на Перу. Южноамериканската страна преживя един от най-съдбовните дни в историята си. Парламентът трябваше да гласува импийчмънт на Педро Кастильо. Няколко часа преди заседанието, обаче, президентът обяви, че разпуска Конгреса и създава правителство с извънредни правомощия.

"В отговор на исканията на гражданите в цялата страна, решихме да създадем правителство, което да възстанови върховенството на закона и демокрацията", посочи Кастильо.

Кастильо въведе и комендантски час за цялата страна от 22 - до 4 сутринта. Част от сънародниците му приеха решението като опит за държавен преврат. Остри реакции дойдоха и от чужбина, включително от Вашингтон.

Депутатите обявиха, че няма да се подчинят, отказаха Конгреса да бъде разпуснат, събраха се и гласуваха отстраняването на Кастильо.

Той беше обявен за "морално негоден да управлява", а досегашният вицепрезидент положи клетва като нов държавен глава.

"Имаше опит за държавен преврат. Опит, подтикнат от Педро Кастильо, който не намери подкрепа в институциите и хората. Сега призовавам за диалог между всички партии в Конгреса", заяви Дина Болуарте, новият президент на Перу.

След 17 месеца управление на Кастильо страната е в политически хаос, а народът - разединен.

По време на управлението му, срещу него започнаха 6 разследвания, имаше два неуспешни опита за импийчмънт и се смениха 5 правителства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Румъния остават извън Шенген (обобщение)
България и Румъния остават извън Шенген (обобщение)
Цигарите поскъпват от март 2023 г.
Цигарите поскъпват от март 2023 г.