НОВИНИ

БСП към проф. Габровски: Уважаваме Вашата личност, но няма да подкрепим предложения от Вас кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 08.12.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

"БСП за България" няма да подкрепи проектокабинета "Габровски". Това стана ясно на среща в парламента между ръководството на парламентарната група на социалистите и номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС.

"Многократно сме изразявали позицията си. Тук сме от уважение към Вас, за да ви кажем три изречения: приемете нашите уважения като личност, няма да подкрепим предложения от Вас кабинет, заради това, че го смятаме за кабинет на ГЕРБ. Имаме от години отношения и история с ГЕРБ и тя е на спорове и противоречия, затова не можем да си позволим да приемем Вашата оферта", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Обобщение на срещите на проф. Габровски с "Демократична България" и БСП вижте във включването на Милена Кирова.

Кандидатът за министър-председател проф. Николай Габровски изтъкна, че е прием номинацията в опит да намали напрежението между партиите и да улесни пътя към диалог и консенсус. Според него отиването на нови парламентарни избори ще усили още повече кризите, в които се намира страната и ще се отрази най-сериозно на най-уязвимите - хората с ниски доходи ще обеднеят още повече.

Той очерта приоритетите, които счита за най-важни пред страната - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването към Шенген и еврозоната.

"Твърдо заставам зад реформи, свързани с прозрачност, антикорупционни практики и правораздавателна система. България трябва да спре да кърви във финансов аспект и начинът това да се случи е да има работещо правителство. Надявам се в тези приоритети да намеря, все пак, някаква подкрепа, защото това е единственият начин за обществото да продължи напред", заяви Габровски.

Корнелия Нинова се съгласи, че България има нужда от стабилност и редовно правителство и пожела успех на кандидат-премиерът.

В опит да намери подкрепа за съставяне на правителство кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски провежда срещи с представители на парламентарните групи в 48-ото Народно събрание.

Снимки: Десислава Кулелиева

По време на срещите проф. Габровски представя визията си за съставяне на правителство с първия мандат и търси подкрепа за такъв.

По-рано днес той вече разговаря с представители на ПГ на "Демократична България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков е носител на Спортен Икар за 2022 годината
Александър Везенков е носител на Спортен Икар за 2022 годината
Берое се раздели с бранителя Рука и халфа Пулиезе
Берое се раздели с бранителя Рука и халфа Пулиезе