НОВИНИ

На първо четене: Парламентът прие увеличаване на минималната работна заплата

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:06, 08.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие на първо четене Закон за промяна на минималната работна заплата, внесен от БСП. С него минималните доходи на работещите ще се определят на база 50% от средната заплата.

Новото законодателство трябва да отговори на европейската директива за определяне на адекватно минимално възнаграждение.

С мнозинство от 175 гласа Народното събрание прие на първо четене нов начин за определяне на минималната работна заплата.

"Беше прието предложението на БСП за България за МРБ от 50% от средната, което за 23-та година е 850 лв. Върху нас тук пада отговорността да коригираме поведението на служебния кабинет, което замрази доходите на българските граждани в най-тежките месеци", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"В този момент е задължително да увеличим минималната работна заплата, защото с инфлацията, която заля много хора, наистина сме близо до ръба на бедността", допълни Кирил Петков от "Продължаваме Промяната".

"Включително и ние днес ще го подкрепим, но в същото време трябва да си даваме сметка какви са финансовите възможности на държавата", добави Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Над 600 000 работници работят на минимална работна заплата, което е изключително лош показател", коментира Георги Георгиев от "Възраждане".

"Солидарността изисква от нас да се погрижим с приоритет за най-пострадалите от високата инфлация", заяви Севим Али от ДПС.

"Увеличението на минималната работна заплата трябва да доведе не до заплащане на нискоквалифицираните кадри, а да доведе до конкуренция, ние ще подкрепим законопроекта", каза още Лилия Недева от "Български възход".

Работодателските организации обаче определят като популизъм този начин на формиране на минималната работна заплата.

"Средната работна заплата така както те я смятат е около 1700 лв. и те на тази база решават, че МРБ трябва да бъде 850 лв. Това е пряко противоречие на директивата, където ЕП е приел редица изисквания за въвеждането на тези адекватни МРБ", каза Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара.

Според работодателите в директивата са изброени множество индикатори, които да спомогнат за въвеждането на адекватно минимално възнаграждение, сред които тя да е въз основа на 60% от медианната заплата.

"50% от нея за последните 12 месеца е 835 лв. а не 850, но това е брутна. Това е като фактологична грешка по-важното е, че този проектозакон противоречи както беше казано на конвенция 131, която ние сме приели да изпълняваме", каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Също така трябва да има диалог между социалните партньори, а той вече е бил отхвърлен от тристранката, тъй като не се е харесал и на синдикатите.

Работодателите изчисляват, че с изключение на София средната работна заплата приближава 2400 лв., а във всички други области минималното заплащане би се изравнило със средното.

"В 27 от 28 области в България средната работна заплата е под 1600 лв. В областите Варна и Бургас средната заплата е 1600 лв. ние ще направим МРБ равна като сложим прослуженото време,", каза Добри Митрев.

А изравняването между минималната и средната заплата ще увеличи инфлацията в страната и ще намали стремежът на работещите в много сектори в цялата страна да полагат по-високо квалифициран труд, предупреждават работодателските организации.

По темата работят: Десислава Маркова, Светозар Костадинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПГ на "Възраждане" няма да подкрепи кабинет "Габровски"
ПГ на "Възраждане" няма да подкрепи кабинет "Габровски"
Радулов и Дженев се класираха за четвъртфиналите на двойки на "Ориндж Боул"
Радулов и Дженев се класираха за четвъртфиналите на двойки на "Ориндж Боул"