НОВИНИ

Радев: Колкото по-бързо се присъединим към Шенген, толкова по-бързо ще може да засилим охраната на границата с Турция

Вера Александрова
от Вера Александрова
13:09, 08.12.2022
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев отправи призив към държавите, които все още не дават съгласие за присъединяването на България към Шенген, да осмислят много добре, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо страната ни ще може да придвижи сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на ЕС, тази с Турция.

"Това означава, че тези страни ще бъдат по-спокойни, че България още по-солидно ще охранява тази външна за ЕС граница. България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген още от 2011. България на добра воля предизвика нови две инспекции последните месеци. Резултатите са отлични. Ние не приемаме да се поставят непрекъснато допълнителни условия, които са изобщо извън критериите за членство в Шенгенското пространство. ", изтъкна Радев.

Държавният глава заяви, че очаква работа на всички нива на дипломацията и изрази надежда, че ще бъде проявен разум.

"Крайно нелогично е в условия на криза - сигурността, икономическа, социална, ние да държим България и Румъния извън Шенгенското пространство. Това води до загуба на икономически възможности, това води до силно възпрепятстване не само на нашите икономики. Нека не забравяме кой е най-големият инвеститор в България - Нидерландия, кой е втория по големина инвеститор в България - Австрия. И аз апелирам към държавните ръководства на тези страни да не вървят срещу своя собствен бизнес, който се възползва от добрите условия, които предоставя България. Аз съм убеден, че догодина, работейки усилено, и Румъния, и България ще се присъединят към Шенгенското пространство", допълни той.

Румен Радев посрещна в София президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу.

"Гърция последователно подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство. Смятаме, че България отдавна е изпълнила необходимите предварително поставените критерии. Присъединяването ѝ не трябва да се отлага повече. Това се потвърждава и от многократното оценяване на ЕК. Приключването на процеса за присъединяването на България и Румъния е продиктувано и от геополитическата конюнктура в нашия регион. Многобройните предизвикателства изискват укрепване на европейското семейство и демонстриране на солидарност между държавите- членки на ЕС. И както всички въпроси и разногласия в едно семейство, така и в европейското семейство, най-добро е чрез диалог да се решават проблемите. И е много важно, че усилията, които полагат двете страни, не е справедливо да остават сами. Трябва да има солидарност от страна на всички държави -членки", посочи схр на Катерина Сакеларопулу - президент на Гърция.

Румен Радев благодари за системната подкрепа, която ни оказва южната съседка - за членството в Шенген, в Еврозоната, в ОИСР и подчерта добрите перспективи за сътрудничество в областта на енергетиката.

"Перспективите за развитие на сътрудничеството между Гърция и България в сферата на енергетиката са блестящи. И това се дължи на няколко фактора. Не само на географското положение на нашите две страни, не само на опита и характера на нашите енергийни системи, но и на силната политическа воля на държавните ръководства на двете държави да продължават и задълбочават това сътрудничество", изтъкна той.

Очаква се в срок до една година да завърши изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, където България участва с 20% и е удвоила резервирания си капацитет на нашата страна. Страната ни проявява интерес и към строежа на втория терминал "Тракия" на същата локация, посочи Радев. Освен това в момента се изгражда се и далекопровода между Неа Сантия и Марица Изток, който трябва да допринесе за още по-голяма свързаност на нашите енергийни системи.

"В момента е в ход процедурата по удвояване на капацитета на подземното хранилище на газ в Чирен, което дава възможност не само на България, но и на Гърция да балансира своята газопреносна система, тъй като без подземно хранилище за газ с голям капацитет самия внос на втечнен газ няма как да бъде балансиран. Тук България и Гърция са взиомносвързани", каза още Радев.

Той посочи и че България обмисля възобновяване на проектите за бъдещи ядрени мощности, защото има най-важния ресурс - хора с капацитет, с квалификация, с дългогодишен опит в безопасна експлоатация на нашата ядрена централа и това е проект, който "заедно можем да развиваме в бъдеще".

"Ние сме свързани взаимно и в газа, и в производството на електрическа енергия и в бъдеще в системите за съхраняването на тази енергия. По този начин България и Гърция се превръщат в един хъб за производство, за пренос, за съхраняване на енергия, който ще може да балансира енергийните системи на нашите съседи и партньори", каза още Радев.

Българският държавен глава удостои Катерина Сакеларопулу с орден "Стара планина" с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заместник-кметът на София Кристиан Кръстев подаде оставка
Заместник-кметът на София Кристиан Кръстев подаде оставка
ГЕРБ-СДС с декларация към Светия Синод срещу посещението на руския митрополит Антоний
ГЕРБ-СДС с декларация към Светия Синод срещу посещението на руския митрополит Антоний