НОВИНИ

Ново разследване на европейски медии твърди, че мигранти са държани при нечовешки условия у нас

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 08.12.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Днес беше публикувано ново разследване на 8 европейски медии, в което се твърди, че българските гранични власти държат при нечовешки условия мигранти.

Показани са бараки с решетки, в които, според разследването, бежанци са задържани у нас без право на процедура по международна закрила. Мигрантите са връщани обратно в Турция.

Има съмнения, че това се случва със знанието на силите на "Фронтекс" у нас. В Брюксел, пред български журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отрече у нас да има клетки за мигранти и добави, че не се е запознал в детайли с новите факти, изнесени в разследването.

Преди два дни стана публично разследване на британската телевизия "Скай нюз" и още няколко западни медии, в което се твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине незаконно в България от Турция. От телевизията излъчиха видеоклип, заснет от мигранти, в който се чува изстрел. Кадрите са разпространени от нидерландска неправителствена организация, която се занимава с международни разследвания. Българското министерство на вътрешните работи потвърди за инцидента на 3-ти октомври, но отрича наши служители да са стреляли по мигрантите.

МВР предостави пълната позиция, която е изпратена на екипа на "Скай нюз" за случая на границата, но тя не е отразена изцяло в репортажа. По време на инцидента българските гранични полицаи са замеряни от нелегалните мигранти с камъни и има ранен полицай.

Казва ли репортажът на "Скай нюз" цялата истина за инцидента на границата?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо: Твърде сплотен отбор сме, за да бъдем победени от външни сили
Кристиано Роналдо: Твърде сплотен отбор сме, за да бъдем победени от външни сили
Милена Тодорва с първи точки за сезона за Световната купа по биатлон
Милена Тодорва с първи точки за сезона за Световната купа по биатлон