НОВИНИ

ДПС и проф. Габровски - единодушни за нуждата от работещ кабинет

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:28, 09.12.2022
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски се срещна с представители от ПГ на Движението за права и свободи. Пред тях той представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат.

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", заяви Габровски.

"Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", заяви Карадайъ.

Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, но той ще е съставен от експерти, отдалечени от политическите партии. Очерта и приоритетите си - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията.

"Трябва да се продължи в посока работещ парламент, който дори и да си постави само няколко цели, да има хоризонт да ги изпълни. Като гражданин се чувствам лично засегнат, че ни отделят в отделна група за Шенген. Това е сигнал, че при нас нещо не е както трябва. За еврозоната, където също изпускаме срокове, за мен няма колебание къде е нашето място и към кое семейство принадлежим. Трябва да бъдат положени всички усилия. Ако влезем в цикъл на предсрочни избори, вероятността за положителен развой за еврозоната намалява драстично", посочи той.

Габровски отново подчерта готовността си да търси конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание за осъществяване на съдебната реформа.

От ДПС определиха темата като "политическа дъвка" и изразиха съмнение, че партиите, които я сочат като приоритет, искат наистина да направят нещо по въпроса.

"Промените в Конституцията и правомощията на главния прокурор много хора го ползват за политическа дъвка, но малко са хората, които правят нещо или са направили. От ДПС, чувайки много политици, които ползват понятието "реформа в съдебната система", за да се опитат Народното събрание да кадрува в съдебната система, направихме своята част - разписахме проект за промени в Конституцията и черно на бяло го предоставихме на всяка ПГ в 47-ото НС. И тези, които ползват темата като политическа дъвка, след това видяхме техните действия - точно нула, нищо! А ние отворихме възможност за диалог. Явно за някои от политическите партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на някои теми, а не тяхното решаване. Така че по тази тема имаме еднакви виждания, въпросът е пътят да се извърви. Дали някой има желание да извърви пътя, това е друга тема", посочи Карадайъ.

Снимки: Десислава Кулелиева

По темата за Шенген той призова да се анализират пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали разговори, диалог и единни действия на българските политици, институции и дипломация.

"С честите избори, смяната на правителства и отказите за диалог и разговори по важните за страната теми, стигаме до такива ситуации, в които трудно можем да си отговорим на някои въпроси. За плана за възстановяване - има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел и не се знае дали ще ги вземем. За да има тройка от тотото, трябва да пуснем фиш, а ние не сме си разписали фиша", каза Карадайъ.

Той призова за усилия в посока на това евросредствата да стигнат до българските граждани. Габровски изтъкна, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока, но ако няма работещо правителство, няма как да бъдат изпълнени.

"Продължаваме Промяната" и "Възраждане" отказаха среща с Габровски

По-рано днес проф. Габровски трябваше да разговаря с "Продължаваме Промяната", но те не дойдоха на срещата. Писмо, че няма да откликнат на поканата, изпратиха и от партия "Възраждане".

Вчера проф. Габровски се срещна с представители на "Демократична България" и "БСП за България", които заявиха, че няма да дадат подкрепата си за кабинет с първия мандат. Готовност за разговори декларира само Стефан Янев от "Български възход".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха жив мъжа, изчезнал на Витоша
Откриха жив мъжа, изчезнал на Витоша
Задържаха трима души за разпространение на марихуана до училище в Разград
Задържаха трима души за разпространение на марихуана до училище в Разград