НОВИНИ

Защо България остана извън Шенген - коментар на Димо Гяуров и Димитър Гърдев

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 09.12.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

България и Румъния останаха извън Шенген след като Нидерландия и Австрия гласуваха против присъединяването на вчерашното заседание на Европейския съвет. Какво провокира това решение и какво могат да направят българските власти, за да преодолеят ветото - коментар в студиото на "Денят започва" на експертът по международни отношения и отбрана Димо Гяуров и председателят на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание Димитър Гърдев.

И двамата експерти потвърдиха техническата готовност на страната ни за приемане в Шенген, но изтъкнаха че предвид поведението на Австрия и Нидерландия, са необходими още дипломатически усилия.

"Има голям субективизъм в становището на Нидерландия и Австрия, но трябва да признаем, че не си написахме домашното и по отношение на външнополитическите усилия, и това, което трябваше да покажем на европейците за охраната на границата и бежанците. Отвън погледнато, тази работа изглежда недовършена. Многото насложени кризи не са основната причината за това, че останахме извън Шенген. Просто имаме лошия навик, малко в 12 без 5 да се сещаме, че имаме недовършена работа", каза Димо Гяуров - експерт по международни отношения и отбрана.

"Както с по казуса с Република Северна Македония, нямахме стратегия - чисто за популяризиране на позицията ни и стъпки за нейната реализация. Ясно трябва да покажем на всички, че условия, които са неизпълними и критерии, които се прилагат само към България, трябва да бъдат обяснявани от тези, които ги прилагат. Това е примера с Нидерландия - там съществуват едни изисквания за получаване на доклади по механизми, които не съществуват вече. По същия начин и Австрия се люшкаше между това - докажете откъде идват и същевременно да поставят условия за бройка върнати заловени бежанци. Как ще определят те какъв ще бъде напливът и какви ще са вълните? Виждаме, че тук се появиха едни такива изисквания, върху които България трябва да работи и да изисква от тези държави да обясняват", Димитър Гърдев, председател на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сутрин със световното първенство по футбол - 09.12.2022 г.
Сутрин със световното първенство по футбол - 09.12.2022 г.
165 души от белгийско село спечелиха 143 млн. евро от лотарията
165 души от белгийско село спечелиха 143 млн. евро от лотарията