НОВИНИ

Адекватно ли е увеличението на минималната работна заплата?

bnt avatar logo
от БНТ
11:18, 09.12.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене със 175 гласа "за" увеличение на минималната работна заплата. Законопроектът, предложен от БСП, предвижда минималната ставка да е 50% от средната за страната. По изчисления на социалистите, ако решението бъде прието окончателно, минималната работна заплата би трябвало да достигне 850 лв.

Адекватно ли е така предложеното увеличение, коментираха в "Денят започва" икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова и икономическият и финансов анализатор Кузман Илиев.

"Много е опасно в момента да се действа, в такава ситуация на размита отговорност и на споделена безотговорност. Вижте какво търпим сега по линия на Шенген, защото ние изтъргувахме Шенген, там имаше алъш-вериш. Сега се случва същото - в мътна вода да се лови рибка. Това е сериозен ангажимент по отношение на бюджета и социалната цена, която трябва да се плати - ангажимент за около 1 млрд. лв., което значи да се увеличи дефицитът във времето, да се губят данъците. Много смело действат депутатите, с чужда пита помен правят. Факт е, че в България средната работна заплата варира по региони, като в София е по две. И като направите средноаритметична минималната работна заплата, ще се окаже, че в някои региони тя е много близо до средната", каза Кузман Илиев, икономически и финансов анализатор.

"Ние настояваме от много време минималната работна заплата да е 50% от средната и това не е измислица, а крачка към прилагане на Директивата на ЕК, която цели нормализиране на размера на минималната работна заплата. Целта е минималната заплата да се доближи до размера на издръжка. Дори да има окончателно решение минималната заплата да стане 850 лв. обаче това все още няма да покрива този критерий", контрира Ваня Григорова от "КТ Подкрепа".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив ще се готви на лагер в Дубай, уреди контрола със Спартак Москва
Ботев Пловдив ще се готви на лагер в Дубай, уреди контрола със Спартак Москва
Една от версиите: Йешич заспал зад волана
Една от версиите: Йешич заспал зад волана