Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Украински бежанци излязоха на протест в центъра на Приморско

от БНТ
16:31, 09.12.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Украински бежанци излязоха на протест в центъра на Приморско. За пореден път те настояха за удължаване на програмата за настаняване в частни хотели и изплащането на допълнителни средства за изхранване.

Протестиращите са изпратили петиция до Министерския съвет, в която са посочили конкретни искания. Споделят, че към момента хотелиерите ги изхранват със собствени средства, но храната е недостатъчна, а и скоро, поради липса на средства, това може да се преустанови.

"Нямаме закуска. Хранят ни два пъти на ден със супа или каша. Недостатъчно е, но това е малкото, което имаме", каза Наталия Корнюша от Украйна, която е майка на малко дете.

Украинските бежанци са притеснени и от новата заповед, според която новопристигналите от Украйна няма право да бъдат настанявани в частни хотели, а директно ще бъдат пренасочени към държавни бази.

"По този начин се разделят семейства. Налага се да се пътува до Украйна за различни документи, например, за да започнат децата училище или детска градина. Трябват медицински документи, които могат да се вземат само от Украйна. При връщането в България обаче бежанците се пренасочват към държавни бази. Аз съм лекар, трябва да повишавам квалификацията си, като посещавам конференции. Но реших да не го правя, тъй като, ако се върна отново в България ще ме преместят, а детето ми е тук, в хотела", сподели друга от протестиращите.

Според украинците много техни сънародници, които до този момент са били настанени в частни хотели, заради липсата на храна сега са заминали за Румъния. Така хотелите стоят наполовина празни, което води до много загуби на хотелиерите.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Таксиметрови шофьори от Варна протестират заради висок патентен данък
Таксиметрови шофьори от Варна протестират заради висок патентен данък
Тройка в самия край на Мъри донесе успеха на Денвър над Портланд
Тройка в самия край на Мъри донесе успеха на Денвър над Портланд