НОВИНИ

Бурите в САЩ взеха нови жертви: Покрив се срути по време на концерт, торнадо вилня в Арканзас

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:59, 01.04.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Бурите в Съединените щати отнеха още човешки животи. Торнадо взе две жертви в Арканзас, 24-ма са болница. В Илинойс един човек загина, а 28 души бяха ранени след като рухна покрив по време на концерт.

Концертът в театър "Аполо" в град Белвидиър започва в 19.00 ч., местно време. Залата е препълнена, свирят три метъл банди и местата са разпродадени.

Половин час по-късно заради вятър със скорост 145 км/ч рухва покрива. В залата на пострадалия театър е имало 260 души, по данни на пожарната служба в Илинойс.

"Случилото се е ужасно. Театър "Аполо" е една от историческите забележителности тук и наистина ни боли заради причинените щети. Пълен хаос е. Този тип бури удрят внезапно на малка площ", заяви Дейв Вела, представител на щата Илинойс, демократ.

Снимки: БТА

Апокалиптични гледки и в Арканзас - разрушени къщи, преобърнати автомобили и изкорени дървета. 70 000 души са останали без електричество. За още два смерча съобщават от Айова. Сигнали за торнадо са подадени и в Тенеси. Сигналите от тази нощ са общо 40.

"Имаше предупреждение за висок риск в Арканзас, Тенеси и Мисисипи и друго предупреждение в Айова и Илинойс. Не е много обичайно. За първи път от повече от десет години имаме двойно предупреждение за най-висок риск. Обикновено тези явления се съсредоточават само в един район", коментира Браян Каркойн, метеоролог.

Президентът Джо Байдън посети опустошен от торнадо град в Мисисипи. В този щат бури отнеха живота на 25-ма души, един човек загина в съседния щат Алабама.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11-о място за Никола Цолов в първото състезание в Мелбърн
11-о място за Никола Цолов в първото състезание в Мелбърн
Стилияна Николова остава начело в многобоя и след съчетанията си с лента и бухалки на Световната купа в София
Стилияна Николова остава начело в многобоя и след съчетанията си с лента и бухалки на Световната купа в София