НОВИНИ

От нашите пратеници: Как протича подготовката за изборния ден в секциите в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 01.04.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

В Турция, където има разкрити най-много секции за гласуване извън страната, започва подготовката на изборните помещения.

За пети път в рамките на две години в Турция има рекорден брой секции за гласуване в чужбина - 162. В 97 от тях ще бъдат инсталирани и машини за гласуване. Най-много секции има в района на генералното консулство в Истанбул - 50. В 27 от тях ще се гласува и машинно.

Очакванията са за висока избирателна активност. Въведени са и облекчения за гласуващите. Този път например ще се приемат декларации независимо от мястото на което са попълнени.

"Тук могат да гласуват 350 000 - 400 000 изселници, които могат да гласуват в българските избори. Обаче от тези, само 15% - 50 000 - 60 000 души гласуват всеки път. На тези избори аз очаквам да гласуват 70 000 и може и 75 000 души", каза Исмаил Шахин, редактор във в. "Миллиет".

Притесненията са свързани с броенето на бюлетините, което на тези избори се очаква да става много по-бавно.

"Ще се наложи на места, където гласуват много наши граждани, много гласоподаватели, над 1000 души, че ще става по-бавно и действително трябва да имат търпение. А ние, от наша страна, сме направили организация да има свободно помещение, защото всички избирателни секции са в училища и тъй като следващия работен ден, понеделник, си е нормален учебен ден, сме подготвили да има помещение, където да може да се изтегли комисията заедно със съответната техника и да изчакат приемането на протоколите", заяви пред БНТ Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

Подробности вижте във включването на специалните ни пратеници Александър Марков и оператора Ивайло Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм остана без своя спортен директор Фабио Паратичи
Тотнъм остана без своя спортен директор Фабио Паратичи
Папа Франциск беше изписан от болницата
Папа Франциск беше изписан от болницата