НОВИНИ

Буяр Османи: Няма френско предложение във външно министерство на РСМ

буяр османи френско предложение външно министерство рсм
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:59, 21.06.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Балкани
Слушай новината

Френското предложение не е постъпило в Министерството на външните работи и поради това няма възможност да бъде внесено в парламента. Това заяви министърът на външните работи Буяр Османи в профила си във Фейсбук.

„Формално до момента не е постъпило „френско предложение“ като възможно решение на блокадата от страна на България, защото първо получаваме мненията на страните-членки на ЕС, с които сме в постоянна комуникация. Затова не съществува възможност за внасяне на предложението в парламента и/или неговите органи.

Второ – евентуален Протокол, който се споменава като вече готов документ, може би е протоколът от Междуправителствената комисия между Северна Македония и България, който е предвиден в Договора за приятелство от 2017 г. Досега през 2019 г. е проведено само едно заседание на тази комисия и този протокол, който е единственият протокол досега, е публично достъпен от три години. Следователно няма финализиран протокол, тъй като второ заседание на Междуправителствената комисия не е проведено“, казва Османи.

Обясненията му са по повод писмото на председателя на парламентарната Комисия по външни работи, депутатът Антонио Милошоски, в което той иска да бъдат внесени на парламента днес Протокол и Преговорната рамка за България.

Снощи председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че по информация на ВМРО-ДПМНЕ френското предложение вече е съгласувано с външно министерство на Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките ни до 17 години с две загуби от Италия в контроли
Волейболистките ни до 17 години с две загуби от Италия в контроли
Шестима български боксьори на турнир в Румъния
Шестима български боксьори на турнир в Румъния