НОВИНИ

Буйна гора е заличила пълноводен язовир край Русе

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 21.10.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Буйна гора от храсти и дървета e заличила пълноводен язовир край Русе. Водоемът, известен като язовир "Образцов чифлик“, беше източен преди повече от 4 години от Община Русе с надеждата, че ще бъде почистен, а районът ще се облагороди и ще се превърне в зона за отдих и спорт. Това обаче така и не се случи.

Язовирът е известен сред русенци като Чифлишкото езеро. Към момента няма и следа от езерото. Оформила се е дори горичка.

До края на 2015 г. язовир "Образцов чифлик” беше собственост на едноименния институт по земеделие. Беше отдаван на концесия неколкократно и дотогава във и около язовира кипеше живот. Преди 4 години обаче той беше източен с идеята мястото да се облагороди, да се използва за спортен риболов и зона за отдих. Европейският проект на стойност един милион лева обаче не получи одобрение и тук вече по нищо не личи, че някога е имало язовир.

Повече от 30 години Рачо Рачев има имот тук. Той разказа, че преди да израсне гората, е имало рибарник, с много посещения от граждани - с палатки и барбекюта. Според него, езерото трябва да се върне, защото то е част от почивна местност на русенци, близо до града е и същевременно - с добри условия за почивка.

"Ние го придобихме, защото този язовир е каскадно свързан със следващия язовир "Николово", който се намира над населеното място. За съжаление, управлението на язовира при наемателя, който беше тогава, не беше достатъчно коректен от гледна точка на изпускането на водните маси, което застрашаваше сигурността на язовир "Николово". За това се принудихме да придобием язовира, кандидатствахме пред министерството, те ни го прехвърлиха и ние искаме наистина той да бъде възстановен", обясни Спасимир Димитров, директор на дирекция "Обществен ред и сигурност“ в Община Русе.

Изработен е проект с цел възстановяване на неговото водно огледало, на язовирната стена и хидротехническите съоръжения към нея, но поради прехвърляне на собствеността ОП "Околна среда" не ги е допуснала като бенефициенти и техническият проект остава нереализиран. Проведен е разговор с кмета на града и тъй като финансовите средства не са по възможностите на общинския бюджет, най-вероятно ще се търси вариант с концесиониране.

В момента язовирът е източен от гледна точка на безопасност. Язовирната стена е здрава като конструкция, проблемът е наносът, който се е образувал по дъното на язовира. Преливникът и отточната канавка, която трябва да свърже двата язовира, не са в добро състояние.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един депутат напусна ПГ на БСП и стана независим
Още един депутат напусна ПГ на БСП и стана независим
Студентите в УНСС ще учат онлайн, започна дезинфекция на университета
Студентите в УНСС ще учат онлайн, започна дезинфекция на университета