В края на седмицата решават дали да пуснат парното в София

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:58, 21.10.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Сменят старите топломери с дистанционни от следващата седмица. Новите уреди ще могат да се плащат разсрочено, успокояват от "Топлофикация София”.

Не става дума за внезапно или масово сменяне на топломерите. Единствено тези, които са с изтекъл срок, или са повредени или стари, ще бъдат подменени. Става дума за подмяна до 2027 година.

За да пуснат парното в София, трябва да бъдат изпълнени две важни условия - три последователни дни със средна денонощна температура по-ниска от 12 градуса, и прогноза за трайно застудяване.

"Към настоящия момент прогнозата е за затопляне от утре до края на седмицата, така че ние в четвъртък, когато получим прогнозата за края на седмицата и началото на следващата, ще видим дали тя се е сбъднала и съгласно това ще вземем решение за включване на отоплението в столицата", коментира говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Тя уточни, че към момента са включени около 78 сгради - основно детски градини, училища, болници. Има 34 офис сгради, които са поискали предварително включване на отоплението и няколко жилищни сгради - еднофамилни къщи.

"До 2027 година трябва да бъдат подменени всички уреди за дялово разпределение с такива, които имат модул за дистанционно отчитане, така че да може да се премине към ежемесечен отчет и ежемесечни реални сметки за отопление и за топла вода", допълни Павлова.

От 25 октомври, ако на някои от потребителите топломерите са стари или повредени, следва да ги подменят с такива, които имат модул за дистанционно отчитане.

"Всяка сграда може да се обърне към своя топлинен счетоводител, за да провери кога изтича срокът на топломерите, които са монтирани в съответната сграда и да направи разчет кога да бъдат подменени техните уреди, обясни още говорителят на "Топлофикация София".

От "Топлофикация София" обмислят стоков кредит за разсрочено плащане до 10 години, за да предложат на клиентите си, когато дойде време за смяна, да предоставят възможно най-добрите условия, без да се натрупват допълнителни разходи в семейния бюджет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Стефан Узунов: Трябва да бъде засилен контролът над спазването на противоепидемичните мерки
Д-р Стефан Узунов: Трябва да бъде засилен контролът над спазването на противоепидемичните мерки
Полицаи излизат на мълчалив протест във Варна
Полицаи излизат на мълчалив протест във Варна