НОВИНИ

Самонастанили се в общински жилища в Перник трябва да напуснат

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
07:10, 21.10.2020
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Напрежение между живеещи в общински жилища в Перник и кмета там - Станислав Владимиров, след като той разпореди шест семейства от общински блок в града да бъдат изгонени.

Причината според него е системно неплащане на наем и незаконно настанили се хора. Според хората, които трябваше да напуснат апартаментите, общината умишлено се опитва да ги изхвърли на улицата и не подновява заповедите им за настаняване там без да каквато и да е основателна причина. До края на месеца общината ще изгони още 15 семейства от същия блок.

"Това е врата, която аз съм я закупил с лични пари, дал съм 300 лева, тук нямаше врата, нямаше нищо вътре. И те я разбиха, за да изхвърлят всичко от вътре. Заповядайте вътре да видите. Направил съм ремонт”, казва Данаил.

Стаята била негодна за живеене. Данаил се настанил, докато чака настанителна заповед и направил ремонт. Настанителна заповед няма и до днес. И затова той е един от изгонените. А те са хора на всякаква възраст. И повечето твърдят, че са ремонтирали стаите си за собствена сметка.

"Нямаше като дойдох нито врати, нито прозорци, нито мивка, клекало, душове, тръби - нищо нямаше. Всичко съм правила сама със свои сили. И ето сега как го оставям - обзаведено - врати, прозорци, клекало, мивка, душове - всичко има”, разказва жителка.

Причините, поради които цялото им имущество е отвън, според кмета е неоспорима.

"Проверките установиха безброй нарушения - самонастанили се, без документи, неплащане на наем, унищожаване на общинско имущество. И това нещо община Перник няма как да го толерира, няма как да продължи. Всички онези, които са редовни, всички онези, които спазват правилата, в един момент ще кажат "По дяволите, за какво го правим това нещо", коментира Станислав Владимиров.

Твърденията за неплащане на наем изгонените от блока не приемат. И спорът между тях и институциите са дума срещу дума.

"Багажа ми изхвърлиха, всичко ми изхвърлиха, яденето”, казва друга жителка.

-БНТ: Вие имахте ли заповед за настаняване?

"Имам заповед от 3 години. И си плащам редовно наем, всичко”, допълва тя.

"Тези хора доброволно са били канени, доброволно са били включително и молени да спазват правилата. Те не са искали това нещо да се случва. Така че ние сме пристъпили до тази крайна мярка”, каза още кметът на общината.

"Редовно плащах наем, ток плащах”, казва друга.

"Не искам да коментирам думите на никой, които не са подплатени с определени документи”, допълни кметът.

Изгонените от блока отричат и да са участвали в нарушения на реда.

"Системни нарушения има, но от първия етаж - от двама, трима. Не и от нас”, допълва жителка.

"Шум, крясъци, побоища. Това са ежедневни неща, които се случват в този блок. Получавахме десетки сигнали всяка седмица”, заяви Станислав Владимиров.

Нито една от двете страни не показа документи, за да докаже правотата си. Така изгонените мирно изнасяха мебелите си. Пред погледа на общината. А кметът обеща, че това няма да са единствените изнесени.

"В края на седмицата бройката ще нарасне до 21”, категоричен беше той.

На заканата от страна на кмета обаче, изгонените също отговарят със закана.

-БНТ: Сега къде отивате?

"Сега няма да ходя никъде. Ще ги чакам да си отидат и ще се върна отново и ще си играем с кмета на котка и мишка”, категоричен е един от жителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Радев от Китай: Няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца
Тодор Радев от Китай: Няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца
Втори сезон на сериала "Мандалорецът": повече разказ и по-малко екшън
Втори сезон на сериала "Мандалорецът": повече разказ и по-малко екшън