Автоинструктури са готови за нов протест на 22 октомври

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
22:32, 20.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Продължават споровете около предлаганите промени, регламентиращи дейността на автошколите. Инструктори заплашиха с нов протест, ако наредбата не бъде свалена.

От транспортното министерство смятат, че пакетът от мерки ще повиши качеството на обучението и ще пресече порочни практики в сивия сектор.

За пореден път представители на автошколи, МВР и министерството на транспорта опитаха да намерят решение срещу черната статистика на пътя.

Ангел Попов, заместник-министър на транспорта: "Това, което става с младите водачи по пътищата не може да продължава. Грешката е по цялата линия на обучение".

Бойко Рановски, ИА "Автомобилна администрация": "Не може да има учебен център на шестия етаж в жилищен блок".

За това от автомобилната администрация предлагат пакет от мерки, сред които нова безплатна информационна система, която ще позволява стриктен контрол на часовете по кормуване. В наредбата обаче попадат изисквания за трудови договори на преподавателите, както и колите да са собственост на школите. Засега браншът остава разделен.

Стефан Малковски, сдружение Национален автоинструкторски съюз: "Това нищо общо няма са качеството на подготовката. Има 3% бранш, който е влязъл под кожата на администрацията и правят наредба, която е в разрез с изискванията на бранша".

Красимир Георгиев, Асоциация за квалификация на автомобилистите в България: "Статуквото е такова, че промени трябва да има, защото обществото е потърпевшо от това, че те живуркат, не се развиват."

И докато споровете продължават данните на "Пътна полиция" показват, че за първите 9 месеца на годината в страната са станали над 20 000 катастрофи, а загиналите са малко над 300. Над 2000 са катастрофиралите със стаж 1 година, а над 1500 със стаж 2 години.

Румен Дунев, Сдружение на автоекспертите по пътна безопасност: "60% процента от курсистите не стигат до обучение на автомагистрали. 55% заявяват, че не са шофирали нощно време и в условия на намалена видимост, мъгла, дъжд и така нататък."

От автомобилната администрация заявиха, че общественото обсъждане на наредбата е изтекло на 14 октомври. От 24 направени предложения 10 са били за премахването ѝ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
САЩ заведоха антимонополно дело срещу "Гугъл"
САЩ заведоха антимонополно дело срещу "Гугъл"
"Референдум": Над 50% нямат доверие в здравната ни система в условията на COVID-19
"Референдум": Над 50% нямат доверие в здравната ни система в условията на COVID-19