НОВИНИ

Автоинструктури са готови за нов протест на 22 октомври

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
22:32, 20.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Продължават споровете около предлаганите промени, регламентиращи дейността на автошколите. Инструктори заплашиха с нов протест, ако наредбата не бъде свалена.

От транспортното министерство смятат, че пакетът от мерки ще повиши качеството на обучението и ще пресече порочни практики в сивия сектор.

За пореден път представители на автошколи, МВР и министерството на транспорта опитаха да намерят решение срещу черната статистика на пътя.

Ангел Попов, заместник-министър на транспорта: "Това, което става с младите водачи по пътищата не може да продължава. Грешката е по цялата линия на обучение".

Бойко Рановски, ИА "Автомобилна администрация": "Не може да има учебен център на шестия етаж в жилищен блок".

За това от автомобилната администрация предлагат пакет от мерки, сред които нова безплатна информационна система, която ще позволява стриктен контрол на часовете по кормуване. В наредбата обаче попадат изисквания за трудови договори на преподавателите, както и колите да са собственост на школите. Засега браншът остава разделен.

Стефан Малковски, сдружение Национален автоинструкторски съюз: "Това нищо общо няма са качеството на подготовката. Има 3% бранш, който е влязъл под кожата на администрацията и правят наредба, която е в разрез с изискванията на бранша".

Красимир Георгиев, Асоциация за квалификация на автомобилистите в България: "Статуквото е такова, че промени трябва да има, защото обществото е потърпевшо от това, че те живуркат, не се развиват."

И докато споровете продължават данните на "Пътна полиция" показват, че за първите 9 месеца на годината в страната са станали над 20 000 катастрофи, а загиналите са малко над 300. Над 2000 са катастрофиралите със стаж 1 година, а над 1500 със стаж 2 години.

Румен Дунев, Сдружение на автоекспертите по пътна безопасност: "60% процента от курсистите не стигат до обучение на автомагистрали. 55% заявяват, че не са шофирали нощно време и в условия на намалена видимост, мъгла, дъжд и така нататък."

От автомобилната администрация заявиха, че общественото обсъждане на наредбата е изтекло на 14 октомври. От 24 направени предложения 10 са били за премахването ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ заведоха антимонополно дело срещу "Гугъл"
САЩ заведоха антимонополно дело срещу "Гугъл"
"Референдум": Над 50% нямат доверие в здравната ни система в условията на COVID-19
"Референдум": Над 50% нямат доверие в здравната ни система в условията на COVID-19