НОВИНИ

Откриха паметник на Махатма Ганди във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
21:38, 20.10.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Паметник на Махатма Ганди беше открит днес във Варна. Статуята е дело на известния индийски скулптор Рам Сутар и е дарена на морската ни столица от правителството на Индия. За официалното откриване в града пристигна и индийският посланик у нас Пуджа Капур.

Паметникът, дарен на Варна от индийското правителство, е последната от 85 статуи на великия мъдрец, поставени в градове по целия свят през последните две години. Така завършва и честването на 150-ата годишнина от рождението на Махатма Ганди.

Пуджа Капур, посланик на Индия: Посланията на Ганди, независимо дали са свързани с екологичната устойчивост, правата на човека или равенството, резонират в нас днес много силно. Сега те са също толкова значими, колкото и преди.

Мястото за паметника на Ганди във Варна е избрано специално - градинката до Варненската търговска гимназия. Така в едно пространство се събират три големи личности, които са имали сходни виждания за свободата и равенството - Георги Раковски, патрон на гимназията, Махатма Ганди и Борис Георгиев - художникът, чието име носи Варненската художествена галерия.

Пламена Рачева, директор на ГХГ "Борис Георгиев" - Варна: Махатма Ганди действително е един символ, който е много важен за човечеството днес. Символ на ненасилието...

Паметникът на Махатма Ганди от днес ще вдъхновява варненци за по-добър живот с внимание към нуждите на другите.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": Над 50% нямат доверие в здравната ни система в условията на COVID-19
"Референдум": Над 50% нямат доверие в здравната ни система в условията на COVID-19
Неизвестен стреля по бездомно куче в София
Неизвестен стреля по бездомно куче в София