НОВИНИ

Ще бъде ли поставен Румен Радев под карантина като контактно лице?

Николай Минков
от Николай Минков
20:25, 20.10.2020
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

Президентът Румен Радев прекъсна посещението си в Естония и се върна с делегацията си на Летище София.

Естонската президентка съобщи днес, че е получила информация, че Радев е имал контакт с COVID заразен преди пристигането си в страната и затова програмата му за деня е отменена. По информация на "По света и у нас" заразеният с коронавирус е шефът на Военновъздушните сили.

От президентската администрация по-късно съобщиха, че държавният глава "няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус."

Все още няма потвърждение от президентството дали Румен Радев е поставен под карантина, но здравният министър днес каза, че президентът попада под обхвата на контактните лица и според заповедта трябва да бъде подложен на карантина.

Шефът на ВВС ген.-майор Димитър Петров е бил заедно с президента, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с шефа на щаба на отбраната на обществено събитие в петък. След това се е почувствал недобре, направил си е тест за коронавирус и той се е оказал положителен. Според здравния министър всички тези лица са били уведомени още в неделя, за това, че тестът е положителен.

Самолетът на президента кацна на Летище София около 18:00ч. С кацането си Радев показа отрицателния си тест, направен вчера в Естония, и каза, че се чувства чудесно.

А ето и хронологията на събитията:

Президентът Румен Радев внезапно прекрати визитата си в Естония, след като вчера той прие символично от своя естонски колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета". За днес бе насрочена среща между двамата държавни глави, която не се състоя.

На фейсбук страницата си Керсти Калюлайд написа, че Радев е бил в контакт с лице, диагностицирано с коронавирус.

Президентката на Естония допълва, че след като информацията е пристигнала в Естония, са взети всички необходими мерки и българската делегация е била изолирана в хотела.

Днес прессекретариатът на държавния глава разпространи съобщение, в което се казва, че не имал контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат за коронавирус. Посочва се още, че при пристигането си в Талин той е дал отрицателен PCR тест, а на българската делегация не е налагана карантина.

Наложи се здравният министър да обясни ситуацията.

"Това, което знаем към настоящия етап, е че на 16-и, т.е. 18-и в петък той е бил в контакт с ген. Петров, а на 18-и ген. Петров е бил с позитивиран тест за коронавирус. По информацията, която имаме, знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната Емил Ефтимов", обясни Костадин Ангелов.

На 16 октомври държавният глава Румен Радев беше на празника на Военновъздушните сили с командира на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който два дни по-късно бе диагностициран с COVID. В тържествата участваха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Техните тестове са отрицателни, но остават под карантина.

"Днес излезе тестът, който е отрицателен за COVID-19. Всъщност става въпрос за контактите, които сме имали с ген. Петров, командира на ВВС по време на празника на ВВС миналата седмица. Това наложи да се самокарантинирам за няколко дена, докато си направя теста", обясни по телефона пред БНТ министър Каракачанов.

Здравният министър обясни как ще се процедира с държавния глава след пристигането му в София.

"Той ще кацне в България, в момента, в който кацне, той попада в обхвата на заповедта като контактно лице. Той ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложено да му се направи PCR тест на летището и докато излязат резултатите от теста, той ще бъде поставен под карантина", допълни Ангелов.

При кацането си в България държавният глава определи ситуацията като активно мероприятие срещу него.

"Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми, да представят пред естонската страна своята версия за контакт с COVID-19. За мен това е пример за активно мероприятие", коментира президентът.

Радев отрече и да е бил под карантина в Талин.

"Противно на спекулациите, нито аз, нито моята делегация, нито вие, знаете най добре, сте били поставени под карантина в Естония. От началото на кризата с COVID-19 аз съм в непрекъснат контакт с хиляди хора, навсякъде по страната, но стриктно спазвам всички здравни мерки. И не съм имал проблем и нямам такъв и сега. В рамките на по-малко от седмица имам два теста. Във вторник за Гърция, първият, и вчера, за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са ми отрицателни", категоричен беше Радев.

Журналистите получиха справка, че тестовете на президента са отрицателни.

Екип на РЗИ посрещна делегацията с полета, който кацна около 18:00ч. Беше предложено на всички от делегацията да си направят тест веднага на летището. Само четирима са се отзовали. Двама от тях е екипът на БНТ, който се прибра днес.

Репортери: Десислава Маркова и Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апарат на НАСА ще вземе проба от астероид
Апарат на НАСА ще вземе проба от астероид
104-та вечер на протести в София
104-та вечер на протести в София