НОВИНИ

Красимир Вълчев: Над 95% от системата ще продължи да учи присъствено

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 20.10.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че не се предвижда цялостно затваряне на системата.

Запазва се досегашният режим – по линия на карантината отделни ученици и паралелки минават на обучение в електронна среда, или ако се достигнат праговите стойности в отделни училища, но те най-вече са свързани с грипоподобни симптоми. Когато говорим за паралелки, има единични случаи на заразени. Има области, които са в червената и оранжевата зона. При тях ще се вземат решения, но те ще бъдат локални, обясни Вълчев в предаването "Още от деня".

Имаме 286 ученици с положителни проби, както и 289 учители. Процентът на учениците е 6-7 пъти под общия процент на заразените, или общия брой на заразените на 100 000 души. На учителите е малко по-висок, допълни той.

"Моделът се запазва, но в училищните дворове децата ще трябва вече да бъдат с маски", подчерта министърът. Намаляването на срока на карантина на 10 дни ще доведе и до по-малък брой карантинирани ученици, каза още Вълчев.

"99,2 процента от системата учи присъствено", обясни той. Над 95 на сто от системата ще продължи да учи и при влошаване на ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидия Шулева: Пенсиите трябва да се преизчислят
Лидия Шулева: Пенсиите трябва да се преизчислят
Противогрипните ваксини в аптеките свършиха
Противогрипните ваксини в аптеките свършиха