НОВИНИ

Нов тип тестове за коронавирус на летище Хийтроу

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:03, 20.10.2020
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Лондонското летище Хийтроу от днес предлага платени тестове от нов тип на стойност 80 паунда с резултат до един час за пътници до Хонконг и Италия. Целта е съживяване на въздушния трафик, след удара, нанесен от пандемията. Новата практика е в помощ на пътуващите към дестинации, които изискват негативен резултат за пристигащите.

Европейските страни прибягват все по-често до въвеждане на вечерен час, забрани за придвижване и групови събирания под натиска на коронавируса.

Новият тест, известен като ЛАМП, се предлага на Хийтроу срещу предварително записване онлайн и паричен превод, но само за заминаващи. Изследва се слюнка, резултатите излизат много по-бързо, отколкото при PCR, защото пробата не отива в лаборатория.

Редица държави обаче не признават ЛАМП - тестовете и държат на PCR. Надеждата е повече държави да променят правилата си.

Дейвид Еванс - медицинска компания "Collinson": Авиоиндустрията силно подкрепя начинанието и признава, че тестовете винаги са били ключово условие за подновяване на пътуванията.

Британски учени планират да заразяват съзнателно доброволци между 18 и 30 години, получили експериментална ваксина, за да ускорят разработката на успешна формула. При одобрение тестовете може да започнат през януари.

Гръцкото правителство се отказа от плановете си да разреши зрители на стадионите от 31-ви октомври. Това би било бъде погрешно послание към обществото, отбеляза премиерът Мицотакис.

Властите в испанския регион Каталуния наредиха намаляване с 50% на наемите на търговски обекти, затворени принудително заради пандемията. Обекти, които работят при намален капацитет, ще получат отбивка от наема с процент равен на ограничението. Каталуния е най-тежко засегнатият испански район след Мадрид, където властите обмислят налагането на вечерен час по подобие на Франция.

Заради обществена съпротива португалският кабинет се отказа от гласуване в парламента за задължително сваляне на мобилно приложение за проследяване. То предупреждава за среща с човек с положителна проба.

Рикардо Лафуенте - организация "Защита на дигиталните права": Инсталирам на телефона си каквото искам, защото той е мой. Отнемането на тази свобода чрез закон е нещо сериозно, което трябва да се преосмисли.

Вотът трябваше да се състои в петък, заедно със задължително носене на маски на улицата, което обаче остава в сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има цялостно затваряне на училищата
Няма да има цялостно затваряне на училищата
Румен Радев: Нито аз, нито моята делегация сме поставяни под карантина в Естония
Румен Радев: Нито аз, нито моята делегация сме поставяни под карантина в Естония