НОВИНИ

Изчерпан е лимитът за направления за безплатен PCR тест в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 20.10.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Затягат се мерките в различните области на страната. Навсякъде в Благоевграско, където новите заразени са 63-ма, има строг контрол и масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки. В Гоце Делчев се въвежда вечерен час за учениците.

След като преди дни в Благоевград забраниха сватбите, кръщенетата и големите тържества на закрито, днес и кметът на Гоце Делчев издаде заповед с редица ограничителни мерки. От утре на младежите до 18 години ще бъде забранено без основателна причина да излизат навън за времето от 21 часа вечерта до 6:00 часа сутринта. А основателна причина може да бъде само посещение на личен лекар, лечебно заведение, аптека и магазин за хранителни стоки. В Банско пък е създадена специална група, която ще проверява всички търговски и туристически обекти. Затягат контрола и в района на ски зоната.

Седмици наред COVID отделенията в болницата в Гоце Делчев са препълнени, а медицинският персонал изнемогва. За да ограничи бързото разпространение на вируса, Общинският кризисен щаб затяга мерките - от утре, освен вечерен час за учениците, за две седмици се забраняват и груповите празненства на закрито. В болницата се разкриват още 10 допълнителни легла. Студенти от Медицинския колеж в Благоевград пък ще могат да карат стажовете си там или в другите болници в региона, за да помагат на медиците. Въпреки страховете, които имат относно коронавируса, младите хора смятат, че могат да бъдат полезни.

"Ако се налага, ако има нужда, ще поема риска и ще отида. Притеснявам се за всички, вирусът е притеснителен за всички, но не можем да оставим пациентите и семействата им", коментира Лидия Цветкова, която е студент в Медицинския колеж в Благоевград.

"Бих отишъл, бих направил всичко възможно, за да направя каквото мога", заяви Ерик Кискинов.

И в Банско затягат противоепидемичните мерки. Въвеждат по-строг контрол в заведенията, пропускателен режим ще има и на зеленчуковия пазар. Представители на полицията, РЗИ и общината ще проверяват всички търговски обекти, хотели и къщи за гости.

"Ще бъдем безкомпромисни, ще се налагат санкции на тези, които не ги спазват. Аз тук разчитам на отговорността на всеки един от моите съграждани", заяви кметът на Банско Иван Кадев.

От здравната инспекция в Благоевград пък обявиха, че поради изчерпан лимит, утре няма да издават направления за безплатен PCR-тест. Направления ще се дават отново в четвъртък, но само по 30 на ден, уточниха здравните власти.

Репортер: Екип на БНТ-Благоевград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ако сме имали контакт с болен: Кога трябва да си направим PCR тест?
Ако сме имали контакт с болен: Кога трябва да си направим PCR тест?
Професията на готвача привлича все повече млади хора
Професията на готвача привлича все повече млади хора